Kamer eist opnieuw dat Piet Adema in Europa tegen verlenging glyfosaatgebruik stemt

Landschapsreservaat de Hoge Berg. Gelukkig is dit geen grondwaterbeschermingsgebied #wel #kwetsbaar #Texel #grrr #glyfosaat” by fiederels is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Glyfosaat 

De Tweede Kamer wil dat minister Adema (Landbouw, ChristenUnie) vrijdag in Brussel tegen het gebruik van glyfosaat stemt. Na een eerdere motie zei hij al dat hij dat niet van plan was.

De Tweede Kamer eist voor de tweede keer in anderhalve maand dat minister Piet Adema (Landbouw, ChristenUnie) vrijdag in de Europese Unie tegen de verlenging van het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat stemt. Een Kamermeerderheid stemde donderdagmiddag voor een motie van Tjeerd de Groot (D66) die de minister daartoe oproept. De minister zei na een soortgelijke motie eerder al dat hij dat niet van plan was.

De landbouwministers bepalen vrijdag op een EU-top of het omstreden verdelgingsmiddel glyfosaat nog eens tien jaar moet worden toegelaten op de Europese markt. Adema heeft besloten om zich te onthouden van stemming, schreef hij in een dinsdag verstuurde brief aan de Kamer.

Spagaat

Adema zit in een spagaat, vindt hij. Aan de ene kant hecht de minister waarde aan het oordeel van CTGB, het Nederlandse instituut dat gewasbeschermingsmiddelen beoordeelt. Zij zien geen bezwaar. Aan de andere kant begrijpt hij de zorgen in de samenleving rond glyfosaat ook. Deskundigen zeggen dat glyfosaat mogelijk de kans vergroot op het krijgen van de ziekte van Parkinson.

LEES OOK Producenten van pesticiden hielden studies naar hersenschade achter