Insectenboer Protix krijgt miljoeneninvestering van Amerikaanse vleesverwerker

Broad-winged Tree Cricket – Oecanthus latipennis, Meadowood Farm SRMA, Mason Neck, Virginia” by Judy Gallagher is licensed under CC BY 2.0

Insectenkweker 

Het Amerikaanse Tyson Foods koopt zich in bij Protix, dat insecten kweekt voor vee- en visvoer. De twee bouwen ook samen een fabriek in de VS.

Insectenkweker Protix gaat met hulp van een miljoeneninvestering van Tyson Foods wereldwijd uitbreiden. De grootste Amerikaanse vleesverwerker maakte dinsdag bekend een minderheidsbelang te hebben verworven in het Nederlandse bedrijf, dat in totaal 55 miljoen euro ophaalt bij huidige en nieuwe investeerders. Ook bouwen Protix en Tyson Foods samen een fabriek in de Verenigde Staten, die drie à vier keer zo groot moet worden als de insectenfabriek in Bergen op Zoom.

Protix kweekt insecten voor vee- en visvoer. De ecologische voetafdruk is lager dan bij sojateelt of visserij, nu nog de belangrijkste ingrediënten van diervoer. Zo komt bij de kweek minder CO2-uitstoot vrij en is er minder landoppervlak voor nodig. Ook wordt met deze wijze van vervaardiging van onder andere duurzame eiwitten en vetten tientallen miljarden liters water bespaard.

[…]

Dat gaat in de eerste plaats op voor dierenvoeding. Pas wanneer dit op grote schaal kan worden geproduceerd en is uitgegroeid tot verdienmodel, wil Aarts ook denken aan insectenvoer dat door mensen geconsumeerd kan worden.

[…]

Ondanks het nobele doel van verduurzaming is er ook kritiek op de insectenkweek, met name vanuit de dierenrechtenhoek. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren sprak naar aanleiding van de opening van de Protix-fabriek in Bergen op Zoom bij de NOS van een „quasi-groene ontwikkeling”, waarbij volgens haar een nieuwe industrie wordt opgetuigd „om de bio-industrie in stand te houden”.