‘De wereld zou zich veel meer zorgen moeten maken over zoet water’

Water drop
Photo by Pixabay on Pexels

Henk Ovink | Scheidend watergezant 

Alles draait om water, zegt Henk Ovink, die na acht jaar afscheid heeft genomen als watergezant van Nederland. „We begrijpen water nog zo slecht.”

Water is alles. Dat is de onontkoombare conclusie van een gesprek met Henk Ovink. Ruim acht jaar was hij de watergezant van Nederland. Een paar weken geleden nam hij afscheid. Hij is nog in New York om zijn laatste werkzaamheden af te ronden. Het is de stad waar hij van 2013 tot 2015 faam maakte als ‘Henk, the water guy’, adviseur bij de wederopbouw na de verwoestende orkaan Sandy. En waar Nederland afgelopen maart samen met Tadzjikistan voor de Verenigde Naties een mondiale waterconferentie organiseerde, de grootste in veertig jaar. Die conferentie was de afsluiting van Ovinks gezantschap.

Water is alles. Ovink zegt het letterlijk en, in een lang videogesprek vanuit een kantoor van de New York University waar hij betrokken is bij de organisatie Rebuild by Design, in allerlei variaties: water zit aan alles vast; als je water centraal stelt, moet iedereen een plek aan tafel; water is echt magisch; ik zeg altijd, water is een ‘solution space’, een plek waar je oplossingen kunt vinden; water geeft altijd hoop.

Ovink weet ook wel dat zijn lofzang een keerzijde heeft. „We begrijpen water nog zo slecht”, legt hij uit. „Het gevolg is dat water destructiever wordt nu het klimaat verandert. Als er te veel is, kan water heel verwoestend zijn. Zoals onlangs in Libië. Een hele stad weggespoeld, duizenden mensen omgekomen. Drie jaar geleden gebeurde iets vergelijkbaars in Duitsland, België en Limburg. Niet in dezelfde omvang, maar die waterbom in onze omgeving veroorzaakte wel meer dan tweehonderd doden en heel veel schade, vooral in Duitsland.”

[…]

„Neem afvalzuiveringsinstallaties. Die hebben bij elkaar een grotere CO2-voetafdruk dan de hele scheepvaartindustrie bij elkaar. En dan moet je bedenken dat de helft van de mensheid nog niet eens een toilet heeft”, zegt Ovink. „Stel je voor wat er kan gebeuren als je die installaties zou inzetten als nature-based duurzame machines, die helpen om het grondwater weer op peil te brengen, die energie leveren, die zorgen voor banen. Het kan, er is gemakkelijk een business case voor te maken. Je versterkt de waterbalans, zorgt voor een goede waterkwaliteit voor mens en natuur, verbetert de sanitaire voorzieningen, reduceert de uitstoot van broeikasgassen en draagt bij aan een duurzame en veilige leefomgeving. Dat is de kracht van water, het brengt alles en iedereen bij elkaar.”