Drukke tandarts ziet kwetsbare oudere niet meer

Dentist examining patient with nurse looking on, The University of Iowa, 1940s” by The University of Iowa Libraries is licensed under CC BY-NC 2.0

De schaarste aan tandartsen is zo groot, dat thuiswonende kwetsbare ouderen geen tandarts meer zien. Dat leidt tot schrijnende taferelen achter de voordeur.

Dit artikel is afkomstig uit Trouw. 

Tandarts en hoogleraar gerodontologie Anita Visser behandelt kwetsbare ouderen thuis en treft daar vaak verwaarloosde gebitten aan. Afgebroken tanden en kiezen, ontstekingen of kapotte kunstgebitten zijn geen uitzondering, omdat bijvoorbeeld goed poetsen en onderhoud lastig zijn voor wie oud en ziek is.

“Deze mensen kunnen niet meer zelf naar de tandartspraktijk komen. En de tandarts komt ook niet naar jou, zo druk is die”, zegt Visser. Nederland telt nu een kleine 700.000 thuiswonende 75-plussers, in 2030 zijn dat er een miljoen. De overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. Voor wie in een verpleeghuis woont, is tandzorg wettelijk geregeld.

Hans de Vries, voorzitter van de KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen, erkent dat er sprake is van ‘uiterst trieste situaties’ bij kwetsbare, thuiswonende ouderen. Hij wijst ter verklaring op het grote gebrek aan tandartsen.

Nu al komen tandartspraktijken, ondanks de instroom van veel buitenlandse tandartsen, om in het werk. “Wachtlijsten van drie- tot zeshonderd patiënten zijn geen uitzondering”, zegt de KNMT-voorzitter. Hij weerspreekt dat het probleem van de groeiende groep kwetsbare ouderen geen aandacht krijgt van zijn beroepsgroep en wijst erop dat het behandelen extra kennis vereist. “En geriatrische tandartsen zijn al helemaal schaars.”