Belastingaanslag voor de koning? ‘Ze houden hun vermogen verborgen’
Een meerderheid van de politieke partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen volgende maand vindt dat het koningshuis belasting moet gaan betalen. Hoe waarschijnlijk is het dat de grondwet aangepast wordt en Willem-Alexander en zijn gezin een blauwe envelop tegemoet kunnen zien? Acht vragen en antwoorden over deze kwestie.
Moeten de koning en zijn gezin belasting betalen over hun inkomen? De meeste partijen die op 22 november meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen vinden van wel. Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt en BBB, GroenLinks/PvdA, PVV, SP, D66, Volt, Denk, Partij voor de Dieren en BIJ1 zijn allemaal voor.
En hoewel VVD, CDA, ChristenUnie en SGP tegen blijven, komt een benodigde twee derde meerderheid in zicht. De NOS becijferde dat volgens de huidige peilingen de voorstemmers op 111 zetels kunnen rekenen, terwijl er 100 nodig zijn.
1. Waar betaalt de koninklijke familie wel of geen belasting over?
“Het koningshuis is vrijgesteld van alle directe belastingen”, zegt historicus, schrijver en onderzoeksjournalist Philip Dröge, die het boek Het Oranjekapitaal schreef over de financiële handel en wandel van de Oranjes. “Ze betalen dus geen belasting over inkomen, erfenissen en schenkingen.”
Deze regeling geldt voor koning Willem-Alexander, koningin Máxima, voormalig koningin (tegenwoordig prinses) Beatrix en vanaf de 18de verjaardag ook de troonopvolger, prinses Amalia. Die laatste stort haar jaarlijkse bijdrage (in 2023 is die 1.727.000 euro, waarvan 307.000 inkomen en de rest voor onkosten) overigens terug totdat ze is afgestudeerd.
Volgens de regels wordt er wél vermogensbelasting geheven over het privévermogen van de koninklijke familie.