Actievoerders woonprotest bezetten kantoor van vastgoedorganisatie 1 van 2

Woonopstand Rotterdam, 17 October 2021” by spinster is licensed under CC BY 2.0

DEN HAAG – Tegelijk met het landelijke woonprotest in Den Haag heeft een groep actievoerders het kantoor van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) bezet. Zo’n twintig demonstranten gingen het World Trade Center aan de Prinses Beatrixlaan binnen en zijn op één van de verdiepingen gaan zitten. De politie heeft de mensen uit het pand verwijderd. Er is één persoon aangehouden.

De IVBN is de belangenorganisatie van grote vastgoedbeleggers. De demonstranten in het kantoor roepen op tot ‘onteigening van de tienduizenden woningen en vele hectares braakliggende bouwgrond van de leden van de beleggersvereniging’.

Er zijn spandoeken opgehangen met teksten als ‘Miljarden winst, honderdduizend mensen dakloos’ en ‘Stop IVBN, onteigen de profiteurs van de wooncrisis’.

[…]

De actievoerders eisen onder meer dat er alleen betaalbaar en sociaal wordt gebouwd en dat alle private grootgrondbezitters en huisjesmelkers worden onteigend. Ook willen ze dat het kraakverbod wordt afgeschaft, dat huur gereguleerd wordt en dat jaarlijkse huurverhogingen stopgezet worden.