Wolkenfabriekjes en ruimtespiegels als laatste redmiddel voor het klimaat

Wings in Sunlight” by blavandmaster is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Zonlicht dimmen 

Het is mogelijk om met technologische middelen zonlicht tegen te houden en zo de opwarming van de planeet te dempen. Een nieuw rapport pleit zowel voor een moratorium als voor meer onderzoek.

Hoe witter een wolk, hoe beter die het zonlicht weerkaatst. Omdat dat voor verkoeling zorgt, lijkt het handig – en misschien ook wel goedkoop – om met witte wolken het zonlicht te dimmen en zo een deel van de opwarming van de aarde te voorkomen. Het zou een mogelijkheid kunnen zijn om rechtstreeks in te grijpen in het klimaat, zonder meteen een einde te hoeven maken aan het gebruik van fossiele brandstoffen.

Zonlicht dimmen kan op allerlei manieren. Je kunt in het Arctisch gebied met boten rondvaren die als kleine wolkenfabrieken zeewater vernevelen en de lucht in blazen. Je kunt deeltjes in de stratosfeer spuiten, waardoor je als het ware een vulkaanuitbarsting simuleert waarvan bekend is dat die tijdelijk de temperatuur verlaagt. Of je kunt zelfs – heel futuristisch – satellieten met spiegels in de atmosfeer plaatsen die het zonlicht terug de ruimte in sturen nog voor het ook maar in de buurt van de aarde komt.