Fossiele sector krijgt nog meer subsidie dan gedacht: 40 tot 46 miljard euro

Boeing 747-400 – KLM PH-CKB – Buitenveldertbaan – EHAM/AMS – Schiphol – NL” by Frans Berkelaar is licensed under CC BY-ND 2.0

De fossiele sector krijgt nog meer subsidie dan gedacht. Volgens een berekening van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat het om 39,7 miljard tot 46,4 miljard euro per jaar.

Fossiele subsidies zijn belastingvoordelen voor bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken of maken.

Uit stukken die op Prinsjesdag naar buiten komen, blijkt nu dat de fossiele sector nog meer subsidie krijgt dan gedacht. Het gaat om een optelsom van alle voordelen. Het kabinet ging eerder nog uit van 4,4 miljard euro per jaar, milieuorganisaties kwamen uit op 37,5 miljard euro per jaar.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat liet in reactie op de berekening van de milieuorganisaties al weten zelf ook bezig te zijn met een berekening.

Demissionair minister Rob Jetten herhaalt op X, voorheen Twitter, zijn boodschap. “Ik zei het afgelopen weekend en ik zeg het opnieuw: fossiele subsidies moeten worden afgebouwd. Zo nemen we afscheid van de oude economie en geven we ruimte aan nieuwe banen en welvaart.”

Kritiek op fossiele subsidies vanwege klimaat

Er is veel kritiek op de fossiele subsidies, omdat het stimuleren van het gebruik op fossiele brandstoffen niet rijmt met de klimaatdoelen.

Vooral de luchtvaart, scheepvaart en industrie profiteren van de subsidie. Denk aan grote bedrijven als KLM, Shell en Tata Steel.