Wanneer gaan gepensioneerden er een keer op vooruit? En vier andere vragen

Increasing direct care hours for seniors in residential care” by BC Gov Photos is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

LEZERSVRAGEN

Met de verkiezingen in aantocht verspijkert de Tweede Kamer voor miljarden aan de Prinsjesdagplannen van het kabinet. Er gaat een streep door een geplande accijnsverhoging op benzine, het minimumloon moet ietsje omhoog en trein- en buskaartjes mogen niet duurder worden. Maar wat gaan ze doen voor de ouderen, is een vraag die lezers bezighoudt. Zo bleek uit de reacties op onze oproep ‘Wat wil jij weten over de Algemene Politieke Beschouwingen’. Dit is wat de experts zeggen.

Wat zijn de plannen voor de koppeling van het minimumloon aan de AOW?

Die koppeling blijft gewoon in stand. Het werkt als volgt: het minimumloon wordt twee keer per jaar aangepast aan de gemiddelde cao-stijging in Nederland. Vervolgens stijgt de AOW – net als de bijstand – met datzelfde percentage mee.

Wanneer wordt er eindelijk eens iets gedaan aan het regelmatig achterstellen van ouderen met alleen AOW en misschien een klein pensioentje?

Op zichzelf zijn de AOW-uitkeringen de afgelopen jaren gewoon verhoogd met de lonen. Wel hebben achtereenvolgende kabinetten stelselmatig de arbeidskorting verhoogd, om werken meer lonend te maken. Gepensioneerden hebben daar geen recht op. Ook komend jaar gaat die arbeidskorting nog iets verder omhoog, met 115 euro per jaar, voor mensen die tussen minimumloon en modaal verdienen.