WAAROM VERTREKKEN DIE OMWONENDEN NIET GEWOON NAAR HET BUITENLAND?

Gevaarlijk veel PFAS in eieren van hobbykippen in de buurt van chemiefabriek Chemours

NRC onderzocht de eieren van hobbykippen uit de omgeving van chemiefabriek Chemours. In veel gevallen bevatten die veel te veel PFAS. Dat is gevaarlijk. „Het eten van deze eieren is schadelijk voor de volksgezondheid, met name voor kinderen.”

NRC verzamelde dit voorjaar meer dan veertig eieren van negen particulieren en boeren in een straal van zes kilometer rond de teflonfabriek en liet ze analyseren op PFAS door een laboratorium van de Vrije Universiteit in Amsterdam. PFAS zijn een verzameling chemische stoffen die veel worden gebruikt door de chemische industrie, die nauwelijks afbreken en giftig kunnen zijn. De stoffen verlagen de weerstand en zijn in hoge concentraties kankerverwekkend.

‘Chemours probeerde voor miljoenen te schikken in zaak over pfas-schade’

Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht heeft geprobeerd om voor enkele miljoenen euro’s te schikken in een zaak waarin gemeenten het bedrijf verantwoordelijk houden voor pfas-schade. Dat meldt onderzoeksprogramma Zembla op basis van geheime notulen van een raadsvergadering in de gemeente Dordrecht.

Vervuilde lucht rondom Tata Steel al in 1975 gemeten, blijkt uit opgediept rapport

Het was al in de jaren 70 bekend dat er een hoge concentratie kankerverwekkende stoffen in de lucht zat rond het toenmalige Hoogoventerrein in Wijk aan Zee, nu Tata Steel. Uit een rapport dat in handen is van EenVandaag blijkt dat men toen al wist dat er giftige stoffen in de lucht zaten.

Het onderzoek uit 1975 werd uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam. In het rapport staat dat bij meetpunten in de omgeving van het Hoogoventerrein beduidend meer vervuilende stoffen in de lucht zaten dan bij andere meetpunten.

[…]

In 2021 bleek uit een onderzoek van het RIVM dat bewoners rond het gebied van Tata Steel vaker last hebben van acute gezondheidsklachten als hoofdpijn en misselijkheid dan elders in Nederland. Ook komen hartklachten, diabetes en longkanker vaker voor. En eerder dit jaar meldde het RIVM dat er nog steeds veel stof met hoge concentraties kankerverwekkende stoffen neerdaalt in de omgeving van staalfabrikant Tata Steel.