Sociale huren dreigen volgend jaar fors omhoog te gaan: tot 5,3 procent

apartments, architecture, balconies
Photo by Pexels on Pixabay

Voor huurders in de sociale sector dreigt per 1 juli volgend jaar een forse huurverhoging. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) schetst in een brief aan de Tweede Kamer dat die als gevolg van de ontwikkeling van de cao-lonen kan oplopen tot 5,3 procent. Huurders in de vrije sector kunnen volgens zijn berekeningen per 1 januari een verhoging van maximaal 4,9 procent verwachten.

De percentages kunnen nog licht veranderen. Voor de berekening van de verhoging van de sociale huren geldt de ontwikkeling van cao-lonen gedurende het jaar als uitgangspunt. Die wordt nu door het CPB geraamd op 5,8 procent maar kan straks, omdat het jaar nog niet is afgelopen, nog iets afwijken. Met de corporaties, Woonbond en Vereniging van Nederlandse Gemeenten is afgesproken dat van dit percentage een half procent wordt afgetrokken om de maximale huurprijsstijging vast te stellen. Bij de huidige stand van zaken komt dat dus neer op 5,3 procent.

Veel meer

Dat is veel meer dan de verhoging van dit jaar. Die kwam voor huurders van corporaties gemiddeld uit op 0,1 procent en van overige sociale verhuurders op 3,7 procent. Het lage percentage van de corporaties was het gevolg van de verlaging van de huren van 600.000 bewoners met lage inkomens.