Roep maar! Waar in Rotterdam voel jij je onveilig in het verkeer?

Ken je dat: van die plekken in de stad waar het in het verkeer vaak maar nét goed gaat? Waar je liever niet langs fietst, loopt of rijdt? Dan maar een omweg maken. De gemeente Rotterdam is dan op zoek naar jou. Ze wil graag van de bewoners weten welke verkeerssituaties onveilig zijn zodat ze die aan kunnen pakken.

Meest onveilige plekken

In de Verkeersveiligheidsprikker kun je aangeven waar in Rotterdam jij je onveilig voelt in het verkeer. Dat kan van alles zijn: een onoverzichtelijk kruispunt, een stoplicht dat te kort op rood staat of een rotonde waar mensen keihard overheen scheuren. Je kan in totaal drie plekken aangeven waarvan jij wil dat de gemeente er iets aan doet. Dat mag in je eigen wijk zijn, maar ook zeker op andere plekken in de stad.

Rotterdam werkt hard aan een stad waarin iedereen veilig en vrij kan bewegen. Een veilig gevoel in het verkeer is dan ook belangrijk. Of dat te voet is, met de auto, op de fiets of in het openbaar vervoer. Dat maakt niet uit.

Rotterdammers kennen hun stad

Met de Verkeersveiligheidsprikker wil de gemeente in kaart brengen waar in de stad mensen zich onveilig voelen. Dat hoeft niet gebaseerd op cijfers ook echt een onveilige plek te zijn. Het gaat om hoe inwoners zich voelen. “Rotterdammers kennen hun wijk als best; zij zijn de oren en ogen van de stad. Door aan hen te vragen welke plekken in het verkeer zij gevaarlijk vinden, maken we pas écht verschil in de wijk”, vertelt wethouder Vincent Karremans van Buitenruimte & Mobiliteit.

Veilig vooruit in Rotterdam

Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid in Nederland. Ook in Rotterdam zie je dat terug in de toename van het aantal verkeersgewonden. Dat komt onder andere door het toenemende aantal inwoners en bezoekers in Rotterdam. Maar de stad wordt niet alleen drukker. Er zijn ook meerdere manieren om je te bewegen van a naar b. Denk bijvoorbeeld aan de groei van elektrische fietsen en (deel)scooters. Ook zijn er veel bezorgers en gedragen mensen zich soms asociaal in het verkeer. De input van Rotterdammers helpt de gemeente om het beleid ‘Rotterdam Veilig Vooruit’ aan te scherpen.

Input 

De gemeente gaat na de sluiting van de enquête ook nog met Rotterdammers op straat in gesprek over verkeersveiligheidsknelpunten in hun wijk. Daarna komen gesprekken met wijkraden. Daarmee hoopt de gemeente nog meer informatie op te halen over waarom bewoners een plek als onveilig ervaren. 

Vul hier de Verkeersveiligheidsprikker in en laat weten waar werk aan de winkel is in onze mooie stad! Dat kan van 11 september tot en met 2 oktober.