Tien keer bellen om een huisarts te vinden – en dan nog steeds nul op het rekest krijgen

a person wearing a white shirt
Photo by Nappy on Unsplash

Huisartsenzorg 

Zoveel is zeker: de druk op huisartsenzorg groeit. Maar hoeveel mensen zonder huisarts zitten, blijken zelfs betrokken instanties niet te weten. „Mensen met diabetes die controle nodig hebben, gaan zwerven.”

[…]

De druk op de huisartsenzorg groeit: terwijl de vraag naar zorg toeneemt – door vergrijzing, meer chronisch zieken – staan veel praktijkhoudende huisartsen op het punt met pensioen te gaan. En het kost ze moeite een opvolger te vinden: jonge dokters willen vaker in deeltijd en in loondienst werken.

De vraag is wat dat betekent voor patiënten. Hoeveel mensen kunnen geen huisarts meer vinden?

In een interview in NRC noemde de directie van de commerciële huisartsenketen Co-Med zichzelf recent als één van de oplossingen voor dat probleem. De keten, die in opspraak is door de slechte bereikbaarheid in een aantal praktijken, pleit voor schaalvergroting: méér patiënten per praktijk. Want alleen al in de regio Enschede, aldus Co-Med, zouden „15.000 mensen” zoeken naar een huisarts. In heel Nederland schat de keten dat het er „100.000 tot 150.000” zijn.

Of die schattingen realistisch zijn is onduidelijk. NRC vroeg het ministerie van Volksgezondheid, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Patiëntenfederatie en de vier grootste zorgverzekeraars – die formeel zorgplicht hebben – naar het aantal mensen zonder huisarts. Niemand weet het precies.

[…]

‘Nooit antwoord gekregen’

Maarten van der Westen (42) heeft al zo’n acht jaar geen huisarts. Met de kanttekening dat hij „uit luiigheid” een paar jaar geleden gestopt is met zoeken.

Toen hij jaren geleden van het noorden van Rotterdam naar het zuiden verhuisde, kreeg hij van zijn huisarts een brief met de mededeling dat hij als patiënt zou worden uitgeschreven. Van der Westen woont te ver weg om hem spoedzorg te kunnen leveren.

Van der Westen heeft in de eerste jaren na zijn verhuizingen veel pogingen ondernomen, maar praktijken zaten vol, of reageerden niet. Soms knaagt het wel, zegt Van der Westen nu, want wat als hij plots zorg nodig heeft? „Als het echt moet, ga ik naar de huisarts van mijn vrouw en kinderen.” Hij heeft zich daar proberen in te schrijven, maar er is nooit een antwoord gekomen.