Kaag hamert op afbouw fossiele subsidies bij het aanbieden van Miljoenennota

Kaag hamert op afbouw fossiele subsidies bij het aanbieden van Miljoenennota

Demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën, D66) heeft dinsdagmiddag de Miljoenennota aangeboden aan de Tweede Kamer. In een toelichting citeerde ze politiek filosoof Hannah Arendt over het begrip vrijheid. „Voor Arendt betekent de vrijheid om vrij te zijn ook: niet alleen de vrijheid om vrij te zijn van angst, maar ook van armoede en gebrek. Vrijheid van angst en armoede is volgens haar nodig om je vrij te kunnen bewegen.”

„Voor veel mensen in Nederland was de afgelopen periode niet eenvoudig. Ze voelden zich niet vrij, want de hoge energieprijzen en inflatie maakten dat ze nog maar moeilijk rond konden komen.” Kaag noemde het vervolgens „onaanvaardbaar” dat zoveel Nederlanders in armoede moeten leven – daarom is het maatregelenpakket volgens haar nodig.

Vervolgens haalde Kaag de Libanese schrijver Khalil Gibran aan. „Hun zielen toeven in het huis van morgen dat je niet bezoeken kunt, zelfs niet in je dromen. De toekomst, het huis van morgen, is niet te bezoeken. We kunnen het makkelijk vergeten of negeren, zeker als we worden opgeslokt door de urgente problemen van vandaag. Toch mogen die ons het zicht op onze droom voor een beloftevolle toekomst niet ontnemen.”

Fossiele subsidies
De minister van Financiën koppelde het verhaal van Gibran aan de politieke en maatschappelijke actualiteit. „Het gaat niet alleen over een schatkist die op orde moet blijven – het gaat om onderwijs en gezondheidszorg die in toenemende mate onder druk staan door de krappe arbeidsmarkt en de aanhoudende vergrijzing. Het gaat om de energietransitie die niet kan wachten nu klimaatverandering op de deur bonkt.”

Kaag sprak daarna de hoop uit dat toekomstige kabinetten en Kamer een voortvarend en ambitieus klimaatbeleid zullen voeren. „Daar hoort ook de afbouw van fossiele subsidies bij. Want niets doen kost uiteindelijk veel meer.”