Geen juridische belemmeringen voor afbouwen groot deel fossiele subsidies

Old Fuel Pumps” by Donald Lee Pardue is licensed under CC BY 2.0

Voor het afbouwen van een groot deel van de fossiele subsidies bestaan geen juridische belemmeringen. Dat blijkt uit een overzicht dat minister Jetten van Klimaat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Per regeling is bekeken of het juridisch mogelijk is om die aan te passen. Bij de ‘fossiele subsidies’ gaat het met name om belastingvoordelen, die vaak al tientallen jaren en in een enkel geval zelfs al meer dan honderd jaar bestaan.

Afgelopen vrijdag meldde de NOS dat de fossiele subsidies oplopen tot in totaal 39 tot 46 miljard euro, een fors hoger bedrag dan waar het kabinet tot voor kort rekening mee hield.

Per regeling is nu dus in kaart gebracht om hoeveel geld het gaat en of stoppen ermee mogelijk is. Voorbeelden van fossiele subsidies die niet of moeilijk kunnen worden afgebouwd zijn de kosten voor het gebruik van olie als grondstof voor het maken van materialen en de vrijstelling van de accijns op lucht- en scheepvaartbrandstoffen.

[…]

Wat minister Jetten betreft kan er met het publiceren van het nieuwe overzicht een einde komen aan de discussie over de definitie en de hoogte van fossiele subsidies.

Welles-nietesspelletje

“De afgelopen paar jaar hadden we een welles-nietesspelletje over of er nou wel of niet fossiele subsidies zijn. Voorgangers van mij zeiden: het gaat maar om 4 miljard euro, dus waar hebben we het eigenlijk over. En nu door het totale overzicht een keer heel goed te maken, hoeven we daar geen discussie meer over te hebben.”

Onderzoeker Pieter Pauw van de TU Eindhoven wijst erop dat die discussie al heel lang loopt. “De G20 is er eigenlijk al sinds 2009 mee bezig. Destijds heeft oud-premier Balkenende ook beloofd dat Nederland ze zou afbouwen. Maar het is blijkbaar makkelijk om iets te zeggen, en het vervolgens toch niet te doen.” Pauw noemt het ontbreken van juridische belemmeringen voor het afbouwen van de subsidies belangrijk nieuws, maar zegt dat een duidelijke visie op het afbouwen ontbreekt.

Subsidie?

De term fossiele subsidie is wat verwarrend. Doorgaans is een subsidie een geldbedrag dat je van de overheid kunt krijgen, als de overheid iets wil stimuleren, zoals zonnepanelen.

Bij fossiele subsidies gaat het om een verzamelnaam van financiële voordelen voor bedrijven. Het gaat vooral om belastingvoordelen. Deze definitie wordt gebruikt door internationale organisaties en ook door het Nederlandse kabinet.