Hij is van Leefbaar, zij van PvdA: op hun eigen manier bestrijden ze armoede in Rotterdam

no money, jeans, money
Photo by csamhaber on Pixabay

Het zijn beiden talentvolle, gedreven raadsleden die in hun eerste raadsperiode zitten. Hij woont in Charlois, en ziet wat armoede doet dagelijks op straat. Zij heeft de gevolgen van armoede van dichtbij gezien, niet alleen bij haar thuis, maar ook bij haar inmiddels ex-partner. Donderdag bepaalt de gemeenteraad of Rotterdam door mag gaan met haar armoedebeleid. Sarah Reitema (PvdA) en Simon Ceulemans (Leefbaar Rotterdam) houden zich binnen hun partij bezig met de armoedeproblematiek.

Beide politici discussiëren gepassioneerd over de armoede in de stad. Hoe kun je die zo goed en kwaad als het kan bestrijden? De ouders van Sarah Reitema (33) gingen uit elkaar toen ze nog jong was. Het contrast daarna tussen haar rijke vader in zijn villa en haar moeder in haar flatje in het centrum Ridderkerk was en is nog steeds enorm.

“Dat waren compleet verschillende werelden”, vertelt Reitema. “Ik ging met mijn vader op ski- en zomervakantie, maar mijn moeder ging nooit op vakantie.”

Armoede niet zwart-wit

Door haar ongewone ervaringen thuis, snapte ze dat het algemene idee over armoede en het daarmee samenhangende mensbeeld niet zo zwart-wit is.

“Armoede is slecht en rijkdom is goed. Ik zie bij heel veel mensen die in armoede leven dat ze superintelligent zijn, maar geen zelfvertrouwen hebben omdat ze dat diplomaatje niet hebben. Ze hebben kwaliteiten die niet gewaardeerd worden.”

Simon Ceulemans (34) heeft naar eigen zeggen gelukkig nooit armoede gekend. Voor Leefbaar Rotterdam houdt hij zich al tien jaar met het onderwerp bezig.