Porthos is verkeerd signaal aan bedrijfsleven

Beeld ©porthosco2.nl

TROUW COMMENTAAR

22 augustus 2023

CO2, wat doen we ermee? Als het aan de industrie en het kabinet ligt, wordt veel van dit broeikasgas opgeslagen in lege aardgasvelden in de Noordzee – een oplossing die afgelopen week groen licht kreeg van de Raad van State en waarvoor het Rijk miljarden subsidie vrijmaakte. Waarom eigenlijk? Kan dat geld niet beter worden besteed?

[…]

Hoe duurzaam en veilig is deze ‘oplossing’?

Zeker de olieconcerns, die een rijke traditie kennen van het fêteren van aandeelhouders met klinkende dividenden, hebben de laatste decennia te veel het klimaatprobleem genegeerd en nauwelijks serieus geïnvesteerd in alternatieve, groene energie. Niet voor niets oordeelde de rechter in 2021, in de historische klimaatzaak die actiegroep Milieudefensie had aangespannen tegen Shell, dat deze olie- en gasgigant wereldwijd zijn CO2-uitstoot sneller moet terugbrengen. Een uitspraak waar Shell, ook veelzeggend, meteen een hoger beroep tegen aankondigde. Waarom moet de schatkist open voor dit soort bedrijven, die welbewust de kop in het zand staken?

Bovendien: is de opslag van CO2 in de zeebodem technisch en financieel haalbaar? Er is immers wereldwijd weinig ervaring met deze techniek. En hoe duurzaam is die ‘oplossing’ eigenlijk? Hoe veilig zit dat broeikasgas daar en voor hoelang? Wie toekomstige generaties wil ontzien en dus het voorzorgprincipe serieus neemt, moet zeker weten dat dit een duurzame oplossing is en dat is het niet.