Nieuw wetenschappelijk adviesorgaan: Nederland moet hogere klimaatambities stellen

48 Windmills At Sea” by brandsvig is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Klimaatverandering 

Een week voordat de Tweede Kamer beslist welke onderwerpen voorlopig stil komen te liggen, schrijft het nieuwe adviesorgaan de Wetenschappelijke Klimaatraad dat het Nederlandse klimaatbeleid „geen vertraging mag oplopen”.

Nederland moet hogere klimaatambities stellen en de uitstoot van broeikasgassen sneller terugdringen. Dat schrijft het nieuwe adviesorgaan de Wetenschappelijke Klimaatraad woensdag in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. „Om dit te bereiken moet de overheid nu belangrijke keuzes voorbereiden en mag het ingezette klimaatbeleid geen vertraging oplopen”, schrijft het adviesorgaan. De brief komt een week voordat de Tweede Kamer gaat besluiten welke onderwerpen controversieel worden verklaard en voorlopig dus stil komen te liggen, omdat het kabinet demissionair is.

De Wetenschappelijke Klimaatraad adviseert, in lijn met de Europese Wetenschappelijke Klimaatraad, de Nederlandse overheid om de uitstoot van broeikasgassen in 2040 uit te laten komen op 90 à 95 procent minder uitstoot dan in 1990. Het advies is volgens de onderzoekers „rechtvaardig gelet op de beschikbare middelen van de EU” en „haalbaar”.