‘Chemours probeerde voor miljoenen te schikken in zaak over pfas-schade’

Dupont industry Dordrecht.” by www.mroosfotografie.nl is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht heeft geprobeerd om voor enkele miljoenen euro’s te schikken in een zaak waarin gemeenten het bedrijf verantwoordelijk houden voor pfas-schade. Dat meldt onderzoeksprogramma Zembla op basis van geheime notulen van een raadsvergadering in de gemeente Dordrecht.

Chemours stelde naar verluidt als voorwaarde dat de gemeenten na de schikking geen claims meer mochten indienen voor toekomstige schade. Ook zou het bedrijf hebben geëist dat er geen verdere procedures zouden volgen, ook niet wanneer Chemours door de rechter zou worden veroordeeld. De gemeenten wezen het aanbod af.

Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden stelden Chemours, vroeger onderdeel van DuPont, in 2018 aansprakelijk voor de pfas-schade in hun gemeenten. De inhoudelijke behandeling van de civiele zaak vond dit voorjaar plaats, de uitspraak volgt nog.

[…]

Afgelopen juni toonde Zembla aan dat de directie van de fabriek al tientallen jaren wist dat ze bodem, lucht en oppervlaktewater ernstig vervuilden met de uitstoot en lozingen van PFOA en GenX. toch deden ze daar niets aan.