Europa wil Big Tech temmen met een nieuwe wet. Wat houdt die in en wat merkt de gebruiker ervan?

Digitale wetgeving Vrijdag worden nieuwe EU-regels van kracht om gebruikers van internetdiensten te beschermen. Meer transparantie, minder illegaliteit – om te beginnen bij de negentien grootste techbedrijven.

Krijgt de Europese Unie Big Tech in het gareel? En is het einde van het digitale Wilde Westen daarmee echt aangebroken? Op die vragen komt vanaf deze vrijdag het begin van een antwoord. Internetbedrijven als Google, Meta, Amazon, Apple en X (voorheen Twitter) moeten zich in de EU voortaan schikken naar nieuwe Europese wetgeving.

De zogeheten Wet inzake digitale diensten (Digital Services Act, DSA) is onder meer bedoeld om de gebruiker van onlinediensten te beschermen tegen onjuiste informatie, haatzaaien en misbruik van persoonlijke gegevens. Wat het tot een doorbraak maakt: voor het eerst zijn het niet meer de grote technologiebedrijven zélf die op eigen houtje de belangrijkste regels op hun platforms bepalen.

Tien vragen over de Europese poging Big Tech te temmen:

1 Wat gebeurt er deze vrijdag?

Op 25 augustus gaat in de EU de eerste fase in van de DSA – een omvangrijk nieuw regelboek waaraan internetbedrijven zich moeten houden. De nieuwe regels gaan gelden voor de negentien grootste internetdiensten, waaronder sociale media als Facebook, TikTok en X en webwinkels als Amazon en Zalando. Voor deze diensten met maandelijks ten minste 45 miljoen actieve gebruikers in de EU treedt de DSA eerder in werking dan voor kleinere internetbedrijven. Die zijn komend voorjaar aan de beurt.

[…]

6 Om welke bedrijven gaat het?

In eerste instantie gaat het om negentien grote, vooral Amerikaanse, platformen – zogenoemde VLOP’s (Very Large Online Platforms) en zoekmachines. Het enige Europese bedrijf op de lijst is het Duitse Zalando, de enige Chinese bedrijven zijn TikTok en Alibaba’s onlinewinkel AliExpress. De overige zestien zijn: Amazon, Apple, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Twitter, Wikipedia en YouTube en de zoekmachines Bing (van Microsoft) en Google Search.

[…]