Vast energiecontract soms zo in trek dat het uitverkocht raakt

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

Energiecontracten voor een vast tarief raken steeds vaker uitverkocht. Energiebedrijven kopen heel voorzichtig in terwijl consumenten zekerheid zoeken.

De energiemarkt lijkt de laatste tijd wel op reserveringssite Booking.com; ‘Nog maar drie kamers voor deze prijs!’ Een aanbod van een energiebedrijf kan de ene dag nog op de site staan en de volgende dag, als het aantal beschikbare contracten is verkocht, weer zijn verdwenen. Energieleveranciers waken ervoor om in de huidige markt te veel energie in te kopen uit angst om met onverkoopbaar duur gas te blijven zitten als er niet genoeg contracten worden gesloten.

Wie al een tijdje naar een vast contract zoekt, ziet op de vergelijkingssites dat er wekelijks schommelingen zijn in tarieven, dan weer een tientje duurder, dan weer een paar tientjes goedkoper. Dat komt omdat energiebedrijven wekelijks inkopen voor het geschatte aantal klanten dat in de komende week een contract gaat afsluiten. Bij energiereus Eneco bijvoorbeeld zijn er iedere maandag nieuwe tarieven voor de vaste contracten. Bij Eneco schommelde het tarief voor het eenjarig contract afgelopen maand tussen de 0,33 en 0,36 euro voor stroom en 1,23 en 1,37 euro voor gas. Ook bij een groot bedrijf als Eneco is het afgelopen week voorgekomen dat het eenjarig energiecontract was uitverkocht.