Nieuwe wet: kind huis niet meer uitgezet na dood ouders

houses in netherland” by au_hur is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Kinderen van wie de ouders zijn overleden moeten niet meer uit hun huis gezet kunnen worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een wettelijk verbod.

Kinderen die wees worden, moeten tot hun 28ste in het huurhuis kunnen blijven wonen waar zij ook al woonden met hun ouders. VVD, ChristenUnie, GroenLinks en BBB dienen dinsdag een initiatiefwet in zodat kinderen zich geen zorgen hoeven te maken dat ze moeten verhuizen. Een Kamermeerderheid steunt het voorstel.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat elk jaar zo’n 205 jongeren in de leeftijd van 16 tot 30 jaar wees worden. Gemiddeld 82 van hen wonen ten tijde van het verlies samen met hun ouders in een corporatiewoning. […]

Huurverlaging

Het wetsvoorstel regelt dat woningcorporaties voortaan verplicht de kinderen in hun huis moeten laten. Oók als er nog wel een andere ouder in leven is, maar waar bijvoorbeeld door een vechtscheiding of drugsproblemen geen contact meer mee is. Wanneer een kind de huur niet kan opbrengen, moet de corporatie de huur verplicht verlagen. Omdat het om hooguit enkele tientallen gevallen per jaar gaat, gaat het niet om grote bedragen voor de corporaties. Wanneer het kind 28 wordt, moet de corporatie een passende andere woning aanbieden.

Volgens Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) gaat het om ‘hartverscheurende verhalen van jongeren die midden in het rouwproces te horen kregen dat ze hun huis uit moeten’. ,,En die in sommige gevallen zelfs in de daklozenopvang terechtkomen.’’