Aantal aangiftes tegen grote bazen van Chemours explodeert: ‘De mensen zijn echt boos’

Dupont industry Dordrecht.” by www.mroosfotografie.nl is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Het aantal aangiftes tegen de directieleden van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht is in enkele dagen tijd geëxplodeerd van vijf naar ruim 400. ,,De mensen zijn echt boos dat er zolang is gespeeld met hun gezondheid’’, zegt advocaat Bénédicte Ficq.

Ficq kondigde vorige week aan namens vijf omwonenden aangifte te gaan doen tegen de leidinggevenden van het chemiebedrijf. ,,Wie dat precies allemaal zijn, dat gaat onderdeel zijn van het strafonderzoek, als het zover komt”, aldus Ficq. Deze week zal ze met de gebundelde aangiftes naar politie en justitie stappen. ,,De mensen zijn echt boos, en bang, omdat dat giftige PFAS zich opstapelt in je lichaam en er nooit meer uitgaat.”

Het gaat om een soortgelijke aangifte als het lopende strafonderzoek tegen staalgigant Tata Steel in IJmuiden: het bewust in de omgeving brengen van gevaarlijke stoffen in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater (artikel 173a). Daar kan twaalf tot vijftien jaar celstraf op staan. Ook de aangifte tegen Tata Steel kon rekenen op steun van vele honderden omwonenden. Daar loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek. Ook daar is Bénédicte Ficq de advocaat.

De bedoeling is – net als bij Tata Steel – de feitelijk leidinggevenden van Chemours (die van nu en hun eventuele voorgangers) persoonlijk voor de rechter te slepen voor het feit dat ze willens en wetens zeer schadelijke stoffen in de omgeving hebben gebracht, terwijl al decennialang bekend was dat dat gevaarlijk is voor de omgeving.