Advies: bijstand en minimumloon moeten omhoog, 6 miljard extra per jaar nodig

pockets, empty, jeans
Photo by schuldnerhilfe on Pixabay

Het minimumloon en de bijstand moeten omhoog, om te voorkomen dat mensen die op het sociaal minimum leven fors geld tekortkomen. Ook zouden de kinderbijslag en het kindgebonden budget moeten worden verhoogd, om armoede bij kinderen te bestrijden.

Deze adviezen staan in het onderzoeksrapport ‘Een zeker bestaan’ van de Commissie Sociaal Minimum, die bestaat uit elf deskundigen op het gebied van sociaaleconomische, juridische en fiscale vraagstukken. Om het sociaal minimum te verhogen, is volgens de commissie 6 miljard euro extra per jaar nodig.

Minister Schouten voor Armoedebeleid gaf de commissie op verzoek van de Tweede Kamer opdracht voor het onderzoek over de hoogte van het sociaal minimum.

Het sociaal minimum is het bedrag dat mensen minimaal geacht worden nodig te hebben om rond te komen. Onder meer de bijstand is er op gebaseerd. Dat geldt ook voor de beslagvrije voet; het bedrag waar mensen die schulden aflossen altijd recht op hebben.

Armoede in Nederland

De Commissie Sociaal Minimum zegt dat niet goed is vast te stellen hoeveel mensen met een inkomen rond het sociaal minimum te maken krijgen met oplopende tekorten bij ongewijzigd beleid. Dat komt doordat het tekort onder meer afhangt van de samenstelling van het huishouden en de gemeente waar iemand woont.

Alleenstaanden en stellen zonder kinderen met een inkomen rond het sociaal minimum komen volgens de commissie 100 tot 200 euro per maand tekort. Een paar met een of meerdere kinderen kan te maken krijgen met een tekort van 200 tot 500 euro per maand.

Volgens het Sociaal-Cultureel Planbureau leven dit jaar in Nederland 815.000 mensen in armoede, onder wie 200.000 kinderen. Dat betekent dat zij minder te besteden hebben dan het zogeheten ‘niet-goed-maar-toereikendcriterium’.

Hulpverleners en deskundigen wijzen er al jaren op dat het sociaal minimum voor veel huishoudens niet toereikend is. Dat beeld wordt bevestigd in het advies aan minister Schouten.