Woningcorporaties in onze regio pakken slecht geïsoleerde huizen aan

Solar panel installation” by EE Image Database is licensed under CC BY-NC 2.0

Verhuurders mogen vanaf 2030 geen woningen meer verhuren met een energielabel E, F, of G. Slecht geïsoleerde huizen moeten worden verduurzaamd of er wordt gekozen voor verkoop en sloop/nieuwbouw. In dit artikel nemen we het woningbezit van de regionale woningcorporaties onder de loep. Rijnmond zocht uit hoe het staat met de energielabels van huurwoningen. “Gelukkig heeft 80 procent van onze woningen al een label hoger dan D.”

Slecht geïsoleerde muren en daken: in de winter kun je er bijna niet tegenop stoken en in de zomer is het warm. Mensen met een huurwoning zijn vaak afhankelijk van hun verhuurder voor het verduurzamen van hun woningen. Hoe duurzaam een woning is, kun je zien aan het energielabel. Deze labels zijn ingedeeld in goed (A/B), matig (C/D) en slecht (E/F/G).

De dertig woningcorporaties in de regio Rijnmond zijn vrijwel allemaal bezig met het verduurzamen van hun huurwoningen. Het aantal lage energielabels neemt af. Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze data gaan over het jaar 2021. Zo heeft Patrimonium, met ruim 2600 woningen in Barendrecht, nog maar zo’n 90 huizen met een slecht energielabel (E/F/G). Ook Waterweg Wonen, met ongeveer 11 duizend woningen in Vlaardingen, is flink aan het verduurzamen. Zij hebben nog zo’n 700 woningen met energielabel E/F/G.

[…]

Belastingen helpen niet mee

In Vlaardingen hebben de corporaties een complete planning gemaakt voor het vernieuwen van hun woningen. Ook nemen ze afscheid van enkele rijtjeshuizen, die worden verkocht. Ze gaan 2030 halen, maar het wordt woningcorporaties als Samenwerking niet makkelijk gemaakt. De verhuurderheffing, een belasting op het bezit van sociale huurwoningen is afgeschaft. Dat is goed nieuws, maar de vennootschapsbelasting is sinds 2023 verdubbeld. “Dit terwijl corporaties geen winstoogmerk hebben.”

Ook is er een verplichte huurverlaging voor alle huurders in een corporatiewoning die rondkomen van minder dan 120 procent van het sociaal minimum. De huurverlaging kan oplopen tot meer dan 200 euro per maand. In Vlaardingen zitten zo’n 750 huurders in deze categorie.

“Dit soort maatregelen kosten geld. Dat geld kunnen we niet stoppen in het uitbreiden van ons woningbezit. Niet in de renovatie van woningen. Het helpt niet. Een stimulerender beleid van de overheid wel.”