Vijftien demonstranten Extinction Rebellion bij Shell Pernis weggehaald en gearresteerd, weg weer vrij voor verkeer

© Extinction Rebellion – Herover de haven – 08DEC2023

De politie heeft vijftien demonstranten van Extinction Rebellion op de Vondelingenweg vlakbij het terrein van Shell Pernis in Rotterdam-Hoogvliet aangehouden. Alle demonstranten zijn inmiddels van de weg. Rijkswaterstaat is de weg aan het schoonmaken zodat er weer verkeer overheen kan.

De politie rukte donderdagmiddag rond 12.00 uur met tientallen agenten uit. De demonstranten zaten vast aan met beton gevulde olievaten die op de weg stonden. Met stukken pijpleiding zaten ze ook nog aan elkaar vast. De technische eenheid van de politie zaagde ze los. Het team parate eenheid van de politie voerde ze daarna af.

“Sommige demonstranten kozen eieren voor hun geld en gingen uit zichzelf weg”, zegt een woordvoerder van de politie. Ze hebben daar een tijd kunnen demonstreren en op een gegeven moment was het volgens de politie wel genoeg en moesten ze weg. “De vijftien die gearresteerd zijn, luisterden niet naar de oproep van de politie om te vertrekken. Daarom zijn ze aangehouden.”

De actievoerders van Extinction Rebellion (XR) bezetten donderdagochtend de toegangsweg van Shell Pernis aan de Vondelingenweg in Hoogvliet. Om 11.00 uur ontrolden zij een groot spandoek over de hele breedte van de weg. Daarna ketenden ze zich vast aan de weg.