Tranen en gejuich: veelbesproken standbeeld van zwarte vrouw staat met beide voeten op de grond

Moments Contained Thomas J. Price Stichting Droom en Daad, Wim Pijbes Beeld © AFW

MET VIDEO Tranen vloeiden en gejuich steeg op. Onder grote belangstelling is vrijdagmiddag in Rotterdam het veelbesproken beeld van de jonge zwarte vrouw op Nikes onthuld.

Natuurlijk waren er toespraken van hoogwaardigheidsbekleders, maar het meest indrukwekkend was de daadwerkelijke onthulling zelf. Een Rotterdams dansgezelschap van jonge vrouwen gaf een energieke voorstelling, dat eindigde met een ferme ruk aan het blauwe doek dat het bijna vier meter hoge beeld omhulde.

Daar verscheen ze dan op het Stationsplein, stralend in het zonlicht; een zwarte dame met haar blik naar voren, en met gebalde vuisten in de zakken van haar joggingbroek. Niet op een sokkel, maar met beide voeten op de grond. En op Nikes – een alledaags en herkenbaar Rotterdams straatbeeld.

Toen hield niet iedereen het droog. Er werd geklapt, gejuicht en gehuild. Want voor veel van de aanwezigen is het een onthulling van grote betekenis.

[…]

Aboutaleb verwees in zijn toespraak naar de hoogoplopende discussie die het beeld nog voor de onthulling heeft veroorzaakt. ,,Of mensen het nu mooi of lelijk vinden; ze blijft hier staan!’’

Het standbeeld, dat officieel de naam Moments Contained draagt, is een gift van de stichting Droom en Daad, het goededoelenfonds van de familie Van der Vorm.

Moments Contained kan rekenen op massale belangstelling. 
© Jan Kok | Boomerang Fotografie