Shell stapt af van voornemen om olieproductie te verminderen

Shell Pernis” by dutinpar is licensed under CC BY-NC 2.0

Shell stapt af van zijn voornemen om de productie van olie jaarlijks met 1 tot 2 procent te verlagen. Het concern wil nu de productie tot 2030 gelijk houden, omdat het reductiedoel al zou zijn bereikt. Milieudefensie is boos en zegt dat Shell ‘de aandeelhouder paait’ ten koste van het klimaat.

De koerswijziging gaat gepaard met extra beloningen voor aandeelhouders. Shell verhoogt het dividend met 15 procent na een forse verlaging tijdens de pandemie. Ook koopt het energieconcern in het tweede kwartaal opnieuw voor 5 miljard dollar eigen aandelen in. Dat is gunstig voor beleggers, omdat het dividend dan over minder stukken verdeeld wordt en ook de koers stijgt.

[…]

Ceo Wael Sawan van Shell kondigde de maatregelen woensdag aan in New York, tijdens een beleggersdag. Hij sprak van ‘een meedogenloze focus op prestaties’. Sawan moet met name Amerikaanse investeerders zien te overtuigen, die graag meer inkomsten uit fossiel zien.

In Europa zijn met name een aantal institutionele beleggers kritisch op Shells beleid. Zij willen juist meer investeringen in de opwekking van duurzame energie. Tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering stemde ongeveer een vijfde van de aandeelhouders voor de strengere klimaatresolutie die jaarlijks wordt ingediend door beleggingsorganisatie Follow This.

Sawan moet laveren tussen beide groepen aandeelhouders. Maar de nieuwe topman geeft prioriteit aan financiële prestaties. Net als een groep aandeelhouders lijkt hij ontevreden over de koers van Shell, die ondanks recordwinsten minder hard is gestegen dan die van concurrenten als ExxonMobil en Chevron. Deze concerns pompen volop fossiele brandstoffen op, waar momenteel meer geld mee wordt verdiend dan met duurzame energie.

[…]

‘Onbegrijpelijk’

Milieudefensie, dat Shell via de rechter dwong de uitstoot van de eigen activiteiten in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs, reageert boos op de aankondiging. De milieuorganisatie noemt het onbegrijpelijk dat Shell inzet op nog meer rendement op de korte termijn ‘om aandeelhouders te paaien’.

Volgens Milieudefensie ligt het energieconcern nog steeds op ramkoers met het klimaat. ‘Shell moet van de rechter stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. In plaats daarvan gooit de onderneming nu een reductie van de olieproductie in de prullenbak en schroeft het zelfs de gasproductie op’, aldus een woordvoerder.