Politie vindt dat Dordtse agent die zich racistisch uitliet een tweede kans verdient, discriminatiecoördinator reageert verbolgen

Politie hoofdbureau Rotterdam belettering naar DWD ontwerp” by Marcel Douwe Dekker is licensed under CC BY-SA 4.0

De Dordtse agent die zich tijdens zijn werk racistisch uitliet, verdient een tweede kans. Dat laat de Politie Eenheid Rotterdam weten. De agent wordt leidinggevende bij de Vreemdelingenpolitie. Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh vindt dat niet in de haak.

Zie eerder bericht

Lerende organisatie

De Politie Eenheid Rotterdam zegt te begrijpen dat de situatie emotie en vragen oproept. De racistische actie had ‘nooit mogen gebeuren’. “Wij hebben hier altijd nadrukkelijk afstand van genomen en onze excuses voor aangeboden.”

Volgens de politie is de zaak met een geldboete, een schadevergoedingsmaatregel en een schriftelijke waarschuwing disciplinair afgedaan. Een commissie die bestaat uit leden van het team en een teamchef selecteerde de medewerker voor een leidinggevende functie bij de Vreemdelingenpolitie.

Aan de ene kant roept de top dat er volop wordt ingezet op een inclusieve organisatie en dat incidenten worden bestraft. Aan de andere kant zie je dat er in de praktijk niets gebeurt.

Racisme-coördinator Baldewsingh

“In deze procedure heeft hij gereflecteerd op dit verleden”, zegt de zegsvrouw. “Hij heeft zes maanden de tijd om te laten zien of hij in staat is op een goede manier leiding te geven. We geven de collega een tweede kans wat, naast het stellen van de norm en het nemen van passende maatregelen, ook hoort bij het zijn van een lerende organisatie.”

Dubbele moraal

Racismecoördinator Baldewsingh zegt op NPO Radio 1 verbaasd te zijn over de aanstelling van de agent. “Ik vind het heel vreemd dat dit überhaupt kan en ik constateer hiermee dat er een gebrek aan normstelling is bij zo’n politieorganisatie.”

Volgens hem is het om meerdere redenen niet in de haak. “Er loopt nog een hoger beroep en er zijn geen excuses gemaakt. Hoe is het mogelijk dat hij kan solliciteren en dan nota bene ook nog aangenomen wordt in een leidinggevende functie, waar hij te maken krijgt met collega’s en confrontaties met mensen met een andere etnische achtergrond?”

De uitleg van de politie schiet hem in het verkeerde keelgat. “Een kromme redenering”, vindt Baldewsingh. “Dus als ik huiselijk geweld heb gepleegd en vervolgens solliciteer bij een meldpunt huiselijk geweld, dan krijg ik daar een tweede kans om de zaken recht te zetten? Dit is niet de eerste keer dat iemand met een dubieus trackrecord op het gebied van racisme en discriminatie in een cruciale nieuwe functie wordt gezet.”

Baldewsingh zegt regelmatig in gesprek te zijn geweest met de politieorganisatie, maar weinig vooruitgang te zien. Volgens hem stapelt ‘incident na incident’ zich op. “Keer op keer is door organisaties aan de bel getrokken als het gaat om de politie. Blijkbaar heerst daar een dubbele moraal. Aan de ene kant roept de top in de media het hardst dat er volop wordt ingezet op een inclusieve organisatie en dat incidenten worden bestraft. Aan de andere kant zie je dat er in de praktijk niets gebeurt.”

Het is niet de eerste keer dat de Politie Eenheid Rotterdam in verband wordt gebracht met racisme. Eerder ontstond ophef over een appgroep van Rotterdamse agenten, waarin woorden rondgingen als ‘kankervolk’, ‘kut-Afrikanen’ en ‘pauperallochtonen’. De agenten zijn hiervoor niet vervolgd, omdat het om een besloten appgroep ging.