Ritje met de protesttram: actie voor behoud van lijn 21 naar Woudhoek en Spaland

NL RET 2101 Rotterdam 02-04-2013” by peters452002 is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Onder het motto ‘Lijn 21 moet blijven’ stappen Schiedammers in de tram. Met deze demonstratierit protesteren zij tegen het schrappen van de tram richting de wijken Woudhoek en Spaland. ,,Het schrappen van de tram is een kras door het openbaar vervoer in Schiedam.’’

,,We moeten laten zien dat we met z’n allen op de bres springen voor het openbaar vervoer in Schiedam-Noord’’, zegt raadslid Koen van Baekel (D66). Hij verspreidde afgelopen weekend via twitter een oproep om actie te voeren. De tramrit met actievoerders is zaterdag 1 juli.

,,Ik hoop dat we met heel veel Schiedammers die tocht gaan maken. Dit is een initiatief van een aantal Schiedammers, gesteund door verschillende partijen in de gemeenteraad.’’ Beginpunt is het spoorviaduct bij de ‘s-Gravelandseweg. Vanaf daar lopen de demonstranten naar de keerlus en halte bij de Harreweg. Hier stappen zij op tram 21.

Eindpunt van de protesttram is het Kruisplein in het centrum van Rotterdam. Doel van de reis is het kantoor van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de instantie die over het openbaar vervoer gaat. Daar zal een open brief worden overhandigd. De boodschap van de protestbrief is volgens Van Baeke ‘dat de MRDH Schiedam niet moet vergeten’. ,,Het schrappen van de tram is een kras door het openbaar vervoer in Schiedam.’’

[…]

Niet alleen in Schiedam is er protest tegen het schrappen van tramlijnen. In Rotterdam was er vorige maand actie, tegen het schrappen van tramlijn 8. Ze worden geschrapt of ingekort omdat er relatief weinig mensen gebruik van van maken. Op 5 juli zal de bestuurscommissie Vervoersautoriteit van de MRDH zich buigen over de plannen. De wethouders uit 21 gemeenten, van Rotterdam tot Pijnacker-Nootdorp, van Den Haag tot Voorne aan Zee, nemen een beslissing over de toekomst van de tramlijnen.