Provincie onderzoekt mogelijke sluiting Rotterdam Airport: ‘Wat als je het verandert in een woonwijk?

Rotterdam Airport; RTM. Zestienhoven, 20141007” by G · RTM is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn van sluiting van Rotterdam The Hague Airport. De nieuwe coalitie wil weten wat een andere invulling van de locatie kan opleveren.

Het is voor het eerst dat de gevolgen van sluiting van de luchthaven uitgebreid worden onderzocht. ,,We gaan onderzoek doen naar de maatschappelijke en economische waarde van het vliegveld”, zegt gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD). ,,En dat gaan we afzetten tegen de alternatieven: wat als je het zou veranderen in een woonwijk? Wat is daar dan de economische en maatschappelijke waarde van?”

We hebben elkaar gevonden door te zeggen: zet die opties nou eens tegen elkaar

Frederik Zevenbergen, VVD-gedeputeerde in Zuid-Holland

Twee jaar geleden weigerde het vorige provinciebestuur nog zo’n onderzoek uit te laten voeren, omdat het vliegveld ‘een gegeven’ was. Maar dat ziet de nieuwe coalitie in het provinciehuis anders. ,,We hebben in deze coalitie partijen die uitgesproken voor sluiting zijn én partijen die juist voor open houden zijn”, zegt gedeputeerde Zevenbergen. ,,In de onderhandelingen hebben we elkaar gevonden door te zeggen: zet die opties nou eens tegen elkaar.” Maar een definitief standpunt van de provincie zal het nieuwe provinciebestuur niet innemen, verwacht Zevenbergen. ,,Dat is aan het volgende college.”

[…]

Dat de provincie net als Rotterdam zou inzetten op minder overlast, werd verwacht. Dat er nu ook onderzoek komt naar de gevolgen van sluiting van de luchthaven, is een verrassing. In de Rotterdamse gemeenteraad is er wel al over gesproken: zes fracties in de Rotterdamse raad pleiten zelfs voor sluiting, onder aanvoering van GroenLinks. Op de plek van de luchthaven zou dan ruimte ontstaan voor tienduizend nieuwe woningen en een groot stadspark. De zes fracties hebben in Rotterdam echter geen meerderheid.