Ook de VS staan de verkoop van kweekvlees toe. ‘Mijlpaal voor de hele sector’

Slice Sausage
Photo by Pixabay on Pexels

In de Verenigde Staten staat binnenkort kweekkip op het menu. De Amerikaanse voedselautoriteiten hebben twee bedrijven die vlees maken uit cellen van levende kippen woensdag toestemming gegeven hun producten op de markt te brengen.

Na Singapore zijn de VS het tweede land waar kweekvlees verkocht mag worden. Twee restaurants in Washington en San Francisco zullen het als eerste verkopen, maar de prijs is nog niet bekend. Kweekvleesproductie op grote schaal en tegen lage prijzen is nu nog niet mogelijk, vooral omdat de grondstoffen nog duur zijn. Het zal waarschijnlijk jaren duren voordat bij elke KFC of McDonald’s kipnuggets en hamburgers van kweekvlees te koop zijn. In Singapore kostte een bakje kweekvleesdumplings een jaar geleden zo’n 19 euro.

De bedrijven die nu toestemming hebben om vlees uit de bioreactor op de markt te brengen, zijn Good Meat en Upside Foods, twee koplopers die in de loop der jaren honderden miljoenen aan investeringen hebben aangetrokken om van kleine petrischaaltjes in het lab op te schalen naar fabrieken met kweekvaten voor commerciële productie. Uit enkele stamcellen, verkregen door met een biopt een beetje weefsel uit levende dieren te nemen, wordt met een mix van voedingsstoffen en groeifactoren in bioreactoren een massa gekweekt met een vezelige textuur. Van dit ‘gehakt’ kunnen uiteenlopende producten worden gemaakt, van kipnuggets en reepjes tot saté. Vaak zijn het ‘hybrides’ van kweekvlees en plantaardige bestanddelen.

Good Meat is de kweekvleestak van Eat Just, de start-up die in 2011 in San Francisco begon met plantaardige alternatieven voor ei. Het heeft als voornaamste doel om dierenlevens te sparen. Het was in 2020 het eerste bedrijf dat in Singapore kweekvlees mocht verkopen. Dat land loopt voorop in hightech voedsel omdat het als stadstaat praktisch geen landbouwgrond heeft.

Wortels in medische wetenschap

Upside Foods, voorheen Memphis Meats, heeft net als het Maastrichtse Mosa Meat wortels in de medische wetenschap. Sinds de oprichting in 2015 richt het zich vanuit Berkeley (Californië) puur op kweekvlees. Het haalde daar in een investeringsronde twee jaar geleden nog 400 miljoen dollar voor op.