Meer accijns en rente: dit verandert er per 1 juli voor jouw portemonnee

vintage, gas pump, fuel
Photo by paulbr75 on Pixabay

Hogere belastingen, inflatiecorrecties. Het jaar is doormidden en dat betekent dat er nieuwe wetten, regels en tarieven worden ingevoerd. Vanaf 1 juli gelden er een aantal veranderingen die jouw portemonnee kunnen raken. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen.

Minder accijnskorting

Komende maand gaan de prijzen aan de pomp flink omhoog. De helft van de accijnskorting die het kabinet vorig jaar doorvoerde, wordt dan in elk geval teruggedraaid. De rest moet begin volgend jaar volgen, al is dat nog niet helemaal zeker. 

Omdat daar nog een inflatiecorrectie bovenop komt, gaat de prijs voor een liter benzine met 14 cent omhoog en de prijs voor een liter diesel met 10 cent.

Hoger minimumloon en uitkeringen

[…]

De aanpassing van het minimumloon heeft bovendien effect op verschillende uitkeringen, die meestijgen. Zoals de Algemene Ouderdomswet AOW en de Werkloosheidswet (WW). Hier vind je een overzicht van de wijzigingen.[…]

Wettelijke rente omhoog, duurdere lening

Vanaf 1 juli stijgt ook de wettelijke rente: de rente die een schuldeiser, zoals de overheid of een winkel, volgens de wet kan eisen als iemand een betalingsachterstand of schuld heeft. 

De wettelijke rente voor zogenoemde ‘niet-handelstransacties’ stijgt van 4 naar 6 procent. En daarom moet je bijvoorbeeld meer rente betalen als je te laat bent met het indienen van de inkomstenbelasting. Ook geld lenen kan duurder worden: de maximale rente die een kredietverstrekker mag rekenen  gaat omhoog van 12 naar 14 procent, omdat deze gekoppeld is aan de wettelijke rente.

[…]

Sociale huren

De huren van sociale huurwoningen en bijvoorbeeld studentenkamers mogen per 1 juli met maximaal 3,1 procent omhoog. Die verhoging geldt voor een maandelijkse huur van 300 euro of hoger. Is de huur lager, dan mag er maximaal 25 euro meer worden gerekend. Voor hogere inkomens kan de huurverhoging hoger uitpakken.

De huren van ruim een half miljoen bewoners van corporatiewoningen met een lager inkomen gaan per 1 juli juist omlaag, zo beloofden woningcorporaties eerder.

Tv en internet

Veel Nederlanders gaan deze zomer ook meer betalen voor internet, televisie en bellen. De grootste telecomaanbieders KPN en Ziggo verhogen per 1 juli hun tarieven. Bij KPN gaat het om ruim 6 procent. Bij Ziggo stijgen de prijzen voor verschillende pakketten zelfs met een gemiddelde van 8,5 procent. 

Volgens Ziggo is dat nodig vanwege de hoge inflatie: “Als de prijzen in Nederland stijgen, dan stijgen ook onze kosten”, verklaarde het bedrijf eerder.

Plastictaks

En vergeet niet: een plastic frietbakje of koffie-to-go in een papieren drinkbeker met geplastificeerd laagje mag vanaf 1 juli niet meer gratis worden meegegeven. Je betaalt vanaf die datum een toeslag op je wegwerpverpakking of statiegeld als je kiest voor een herbruikbaar exemplaar.