Onvrede over Rotterdamse klimaatplannen: ‘Slap en ambitieloos’

Apartments, Rotterdam, Netherlands[6]” by Canopus62 is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

De Rotterdamse oppositie is niet tevreden met de klimaatplannen van het college. De plannen zijn volgens hen te slap, te weinig concreet en niet ambitieus genoeg.

Bijna de hele oppositie stemde daarom donderdagnacht tegen het Klimaat Actieplan dat het college heeft opgesteld om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. De ambities zijn te mager, vindt onder meer Mina Morkoç (GroenLinks). ,,Het is een actieplan. Dus we hoopten op actie, en op een plan. Maar dat zien we niet.” Ruud van der Velden (Partij voor de Dieren): ,,Het is slap en ambitieloos, en het zal niet helpen om de klimaatcrisis te stoppen.”

De kritiek richt zich onder meer op het afschaffen van de klimaattafels, waar de gemeente de afgelopen jaren met veel partijen sprak over de energietransitie. Volgens Morkoç wordt zo een waardevol netwerk weggegooid. Maar volgens klimaatwethouder Chantal Zeegers was het tijd voor een andere opzet. ,,We willen niet blijven praten over doelstellingen waar iedereen het over eens is. We willen op de uitvoering gaan zitten. In de praktijk vind je de oplossing.”