Massaslachting van zwanen is voorkomen maar financiële strijd vijf jaar later nog niet voorbij

Beautiful swan with cubs. Family at the pond. Image by montypeter on Freepik

De grootste olieramp ooit in de Rotterdamse haven is vijf jaar later nog steeds niet afgewikkeld. Geleden schade is nog altijd niet gecompenseerd . De juridische strijd sleept zich voort. En ook een noodplan voor de opvang van watervogels bij nieuwe incidenten laat op zich wachten.

De olie- en chemicalientanker Bow Jubail voer op 23 juni 2018 tegen een steigerpaal in de 3e Petroleumhaven aan. Daardoor ontstond een gat in één van de bunkertanks en stroomde bijna 220.000 liter ruwe stookolie weg. De olie verspreidde zich binnen de haven over tientallen kilometers water. Schepen, kademuren maar ook vele knobbelzwanen en kleinere watervogels raakten besmeurd met de dikke laag smurrie.

Dankzij de snelle inzet van vele instanties en vrijwilligers uit heel Nederland, konden meer dan vijfhonderd zwanen worden gered. De dieren werden opgevangen en schoongemaakt in een noodopvang op de Maeslantkering en bij diverse vogelopvangcentra in de regio.

‘Het had een massaslachting kunnen worden’

“We hebben geluk gehad dat het zo goed is afgelopen,” zegt André de Baerdemaeker, voorzitter van Vogelklas Karel Schot. “Maar het had ook een massaslachting kunnen worden. Daarom is een draaiboek noodzakelijk, want een nieuw incident kan zich morgen voordoen.”

[…]

Besmeurde zwanen na de olielekkage in de Rotterdamse haven in 2018 © MediaTV