Mantelzorg ontspoort vaak: ‘Heb mijn moeder een schop gegeven’

Mantelzorg © Mirjam Vissers Artwork – met genereuze toestemming van de kunstenares

Per ongeluk een zorgbehoevende partner beschimmeld brood geven of een extra slaappilletje overdag voor wat rust: mantelzorg kan soms ontsporen. “Niet uit kwade opzet, maar omdat de mantelzorger handelt uit overbelasting, onwetendheid of onkunde, kan dit leiden tot over de schreef gaan.”

Het afgelopen jaar kwamen meer dan 800 meldingen van ontspoorde mantelzorg binnen bij Veilig Thuis. Volgens een woordvoerder is dat aantal de afgelopen jaren met 17 procent gestegen. Een bericht in Trouw hierover wordt bevestigd door Veilig Thuis. MantelzorgNL doet daarom nu, op de Internationale dag tegen Ouderenmishandeling, de oproep: meld het als je vermoedt dat de mantelzorg ergens ontspoort.

Die ontsporing begint vaak onschuldig. Zo kan een mantelzorger bijvoorbeeld kortaf of gefrustreerd reageren op een zorgbehoevend persoon. “Dan wordt eigenlijk alles van de zorg te veel”, zegt Fleur Kusters van MantelzorgNL tegen RTL Nieuws. “Als iemand bijvoorbeeld drie keer per nacht uit bed moet om een bed te verschonen, dan ben je op een gegeven moment zó moe.”

Relatie ontspoorde

Voor Twan Mensen is het een bekend verhaal. Hij was meer dan twintig jaar lang mantelzorger voor zijn moeder, die een herseninfarct kreeg toen hij 16 jaar oud was. “De relatie veranderde. Mijn moeder kon geen moeder meer zijn en ik geen kind meer.”

[…]

“Het is heel belangrijk om de mantelzorger daarbij te ondersteunen. Je hebt echt te maken met twee slachtoffers”, vervolgt Kusters van MantelzorgNL. Juist door vermoedens van ontspoorde mantelzorg te melden, kan er meer zicht komen op die ontsporingen. “Het is ook een soort erkenning van die mantelzorger.”

Waar moet je op letten?

Er zijn signalen waar je op kan letten als je vermoedt dat er sprake is van ontspoorde mantelzorg, bijvoorbeeld:

  • Een mantelzorger is kortaf of gefrustreerd en pakt de zorgbehoevende misschien wat hardhandig aan.
  • Aspecten thuis die erop wijzen dat er onvoldoende verzorging is, bijvoorbeeld een lege koelkast.
  • Signalen van slechte hygiëne.

Bron: MantelzorgNL