Koning in speech: vaart zetten in strijd tegen klimaatverandering

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, maart 2018 Beeld: ©RVD – Erwin Olaf

Koning Willem-Alexander hoopt dat we ‘het vermogen kunnen vinden om vaart te zetten achter de strijd tegen klimaatverandering’. Dat zei hij gisteravond in zijn toespraak bij het jaarlijkse galadiner voor het Corps Diplomatique in het Koninklijk Paleis Amsterdam. 

“De snelle opkomst van duurzame energiebronnen is bemoedigend”, zei de koning.

Nationale trots

“Staat u mij deze kleine uiting van nationale trots toe: Nederland staat na Australië op de tweede plaats wat betreft het opwekken van zonne-energie per hoofd van de bevolking. Iedereen die weet hoe veranderlijk het weer is dat we in dit land hebben, vindt dat misschien moeilijk te geloven. Maar het is waar.”

In zijn speech vroeg Willem-Alexander zich af of het ‘niet geweldig’ zou zijn ‘als deze avond een kleine bijdrage zou leveren aan oplossingen’. “Om dat te helpen bewerkstelligen, hebben we een bijzondere groep mensen uitgenodigd: wetenschappers en onderzoekers op gebieden die internationaal van groot belang zijn. Klimaat, gezondheid, water, landbouw, natuur en economie, maar ook recht en filosofie.”

[…]

Hij noemde ook de ‘humanitaire crisis in de Sahelregio, met name Soedan en de buurlanden’. “Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het geweld, leven in angst en lijden honger. De internationale gemeenschap helpt een handje, maar het is niet genoeg om het leed te verzachten. Om dat te doen, is het absoluut noodzakelijk dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de agressie tot bezinning komen en een weg naar verzoening zoeken.”