Lot van natuurherstelwet Timmermans blijft erg onzeker na belangrijke stemming

Open EU Day: Berlaymont Building in Brussels” by terralance is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Natuurherstel 

Een aanzienlijke groep in het Europees Parlement is bereid om natuurplannen van Frans Timmermans de nek om te draaien, zo bleek donderdag.

Uitstel van executie of een eerste hobbel genomen? Zowel voor- als tegenstanders kraaiden donderdag victorie, na een belangrijke stemming in het Europarlement over de omstreden Europese natuurherstelwet. Europarlementariërs besloten het voorstel, dat lidstaten verplicht hun natuurgebieden in betere staat te brengen, níet te verwerpen. Tegelijk leek er ook geen meerderheid voor een compromisvoorstel, waardoor het lot van de wet in de lucht blijft hangen. De stemmingen duurden zo lang dat men over twee weken verder gaat.

Het betekent dat Eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat) allerminst opgelucht adem kan halen. De uiterst krappe stemverhoudingen tonen dat er in het Europarlement een aanzienlijke groep bereid is de wet de nek om te draaien. Dat belooft voor het voorstel weinig goeds, in aanloop naar een plenaire stemming half juli.

Verslechteringsverbod

Temeer omdat het compromisvoorstel dat donderdag op weinig steun kon rekenen, al een aanzienlijke afzwakking was van de oorspronkelijke wet. Het omstreden zogeheten ‘verslechteringsverbod’, dat er voor moet zorgen dat natuur in Europa niet nog verder verslechtert, werd in het compromis zo geformuleerd dat landen daarvoor alleen nog maar ‘hun best’ hoeven te doen. Dat zelfs dat het waarschijnlijk niet haalt, toont dat er weinig meer overblijft van de ambities voor biodiversiteit en natuurherstel.

De afgelopen weken groeide de natuurherstelwet uit tot het meest omstreden Europese voorstel in jaren en het eerste onderdeel van de ‘Green Deal’ dat serieus risico loopt te sneuvelen. Vooral de grote, machtige christendemocratische fractie in het Europarlement verzet zich fel tegen de wet, onder meer met een verwijzing naar de huidige Nederlandse worsteling met het terugdringen van stikstofuitstoot.

Ook Nederland wil om die reden dat de wet wordt uitgekleed, uit vrees dat de wet tot meer rechtszaken over stikstof leidt. Een impactanalyse van het ministerie van Landbouw liet zien dat het risico daarop groot is. Tegelijk benadrukken experts vooral dat als Nederland serieus werk maakt van het terugdringen van stikstofuitstoot, die risico’s fors afnemen.