Bouw stagneert, drie steenfabrieken gaan tijdelijk dicht

house, building, icon
Photo by Saydung89 on Pixabay

Baksteengigant Wienerberger sluit deze zomer drie steenfabrieken. De fabrieken in Bemmel, Echteld en Brunssum liggen in de maanden juni, juli en augustus helemaal stil. ‘En we zijn nog niet op het dieptepunt.’

Dit artikel is afkomstig uit de Gelderlander. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Bij de andere steenfabrieken in Nederland van het concern, waaronder die in Pannerden (Kijfwaard), Erlecom, Deest, Heteren, Opheusden en Zennewijnen (Passewaaij), gaat de productie van bakstenen met gemiddeld 10 procent omlaag.

Het bedrijf merkt dat de vraag naar bakstenen hard terugloopt, nu op veel plaatsen ook nieuwbouwprojecten stagneren of worden afgeblazen. “De verkoop van bakstenen is in de eerste vier maanden van 2023 met 25 procent gedaald, in vergelijking met vorig jaar”, zegt algemeen directeur Bert Jan Koekoek van Wienerberger Nederland. “Ik hoor van de tussenhandel dat er meer stenen op voorraad staan, die dus een groter deel nog niet hebben doorverkocht.”

Steenfabriek Wienerberger locatie de Vlijt is afgelopen maart gesloten. Foto: Jan Ruland van den Brink

Aantal bouwvergunningen daalt flink

De signalen uit de markt van de bouwmaterialen zijn allemaal alarmerend, volgens Koekoek. “Het aantal bouwvergunningen was vorig jaar al teruggelopen met 15 procent, over de periode van januari tot en met april 2023 ging het nog eens verder omlaag met 28 procent. En we zijn nog niet op het dieptepunt. Volgens de meest sombere voorspellingen loopt het dit jaar zelfs met de helft terug.”