Lichtpunt voor artrosepatiënten: eeuwenoud medicijn kan klachten flink verminderen

Osteoarthritis nodes” by MyArthritis is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Goed nieuws voor de anderhalf miljoen Nederlanders met artrose. De seinen staan op groen voor een mogelijk medicijn tegen de gewrichtsziekte. Colchicine, een plantenextract dat al sinds de eerste eeuw na Christus wordt gebruikt tegen jicht, lijkt ook effectief tegen artrose.

Pijn en beperkte bewegingsvrijheid, vaak met een onontkoombare operatie tot gevolg: dat is waar veel artrosepatiënten mee moeten leven. Momenteel wordt de ziekte met pijnstillers en fysiotherapie behandeld, maar het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek hebben nu ontdekt dat een eeuwenoud, goedkoop en veilig middel ook kan helpen. Met één tablet per dag voor een paar tientjes per jaar zou de pijn van een artrosepatiënt al verlicht kunnen worden.

“Het is echt heel veelbelovend”, zegt cardioloog Jan Hein Cornel van het Radboudumc. Hij onderzocht eerder het gebruik van het medicijn bij hart- en vaatziekten.

Minder operaties

Het is een wat technisch verhaal, maar colchicine wordt op dit moment gebruikt bij patiënten met jicht, een ontsteking in een gewricht. Die ontsteking gaat gepaard met een ophoping van urinezuurkristallen, die scherp en puntig zijn en tegen het gewricht aan porren. Colchicine remt de ontsteking.

Cholesterol werkt vergelijkbaar, want ook daar zitten scherpe kristallen in. Daarom kwam cardioloog Jan Hein Cornel op het idee om te onderzoeken of colchicine ook bij hart- en vaatpatiënten zou helpen.