Je energiecontract opzeggen is vanaf morgen veel duurder

Slimme Meter Oxxio – L1” by Remko van Dokkum is licensed under CC BY 2.0

Wie wil wisselen van energieleverancier kan vanaf morgen weleens fors duurder uit zijn. Dan gaan nieuwe regels in voor het opzeggen van vaste energiecontracten, waardoor consumenten flink de portemonnee moeten trekken. Voordeel is dat er weer verschillende vaste contracten zijn waar je uit kunt kiezen.

Het opzeggen van energiecontracten was de afgelopen tijd relatief goedkoop: maximaal 100 euro. Maar door die lage opzegvergoeding vreesden leveranciers veel verlies te draaien.

Het opzeggen van energiecontracten was de afgelopen tijd relatief goedkoop: maximaal 100 euro. Maar door die lage opzegvergoeding vreesden leveranciers veel verlies te draaien.

Zij moeten stroom en gas van tevoren inkopen en die energie was de laatste tijd zeer duur. Als klanten hun contract opzeggen, zijn de bedrijven bang dat ze blijven zitten met de duur ingekochte energie. Ze boden daarom de laatste tijd weinig vaste contracten aan, terwijl veel consumenten juist behoefte hadden aan vastigheid.

Toezichthouder ACM komt daarom met nieuwe regels waardoor het opzeggen duurder wordt. Daardoor komen leveranciers wel met langlopende contracten, niet alleen voor één jaar, maar ook voor bijvoorbeeld twee, drie of zelfs vier jaar.

Opzeggen kan honderden euro’s kosten

Maar als je zo’n contract weer wil opzeggen, bijvoorbeeld omdat je ergens anders lagere tarieven kunt krijgen, ga je vanaf 1 juni meer betalen. Grofweg kun je zeggen dat je een opzegboete betaalt die ongeveer gelijk is aan het bedrag dat je oude leverancier misloopt doordat jij overstapt.

[…]

ACM raadt consumenten dan ook aan goed te kijken naar de hoogte van de opzegvergoeding voordat ze een nieuw contract afsluiten. Het kan zijn dat overstappen niet voordelig is door de hogere opzegboete. Als je overstapt, is de nieuwe leverancier verplicht om je binnen enkele dagen te vertellen hoe hoog de opzegvergoeding is. Je hebt dan nog de tijd om je overstap te annuleren.

Belangrijk is dat de nieuwe regels alleen gelden voor vaste contracten en ook alleen voor contracten die op of na 1 juni worden afgesloten. Bestaande contracten vallen dus onder de oude regels. Ook gelden de nieuwe opzegregels niet voor variabele of dynamische contracten, of voor contracten die je vandaag nog afsluit.