Gaat Marokko Europa van groene stroom voorzien?

Noor 1 and 2 – Ouarzazate Solar Power Station” by Richard Allaway is licensed under CC BY 2.0

Bij de overgang van fossiele naar duurzame energie krijgt Nederland mogelijk hulp van Marokko. De afgelopen jaren heeft het land zich ontwikkeld als voorloper in de productie van zonne- en windenergie.

Premier Mark Rutte is woensdag op bezoek in het land om de mogelijkheden te bespreken voor de levering van groene waterstof uit Marokko. De Nederlandse industrie ziet groene waterstof als vervanger voor kolen en gas, daarnaast wil Nederland een toegangspoort worden voor de aanvoer van waterstof naar de rest van Europa.

Voor de productie van groene waterstof is een overschot aan duurzame energie zoals zon- en windenergie nodig en Marokko heeft op dat gebied grote ambities. Maar uit het land zelf klinkt kritiek.

Duizenden spiegels

Vlak bij de zuidelijke stad Ouarzazate bevindt zich een van de grootste zonne-energiecentrales ter wereld. Het complex produceert sinds 2018 groene stroom voor ruim 2 miljoen Marokkanen. Dat gebeurt onder meer met een toren van 250 meter hoog.

[…]

“Marokko moet eerst de binnenlandse markt van groene stroom voorzien, voordat ze de blik op het buitenland richt”, vindt Mohammed Tazrouti van Greenpeace Marokko. Hij zegt een “nieuw kolonialisme” vanuit het globale Noorden te vrezen. Als anderen er met onze duurzame energie vandoor gaan, zegt de activist, zal Marokko nooit energieonafhankelijk worden.

Klimaatverandering

Marokko is een van de landen die gebukt gaat onder de gevolgen van een opwarmende aarde, al heeft het land met 37 miljoen inwoners in vergelijking met Europese landen weinig bijgedragen aan klimaatverandering. Noord-Afrika warmt twee keer sneller op dan het wereldgemiddelde en in 2060 zou het 1 tot zelfs 3 graden warmer kunnen zijn. Hoeveel de aarde verder opwarmt, hangt af van hoe snel de mensheid erin slaagt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Bij die energietransitie hoopt Marokko dus een grote rol te kunnen spelen. Er zijn wel zorgen over het grote waterverbruik van de Noor (licht in het Arabisch) zonne-energiecentrale bij Ouarzazate. Voor het koelen van de systemen en reiniging van de zonnepanelen is meer dan 2 miljoen kubieke meter water per jaar nodig. En dat, zegt Greenpeace-activist Tazrouti, terwijl de lokale bevolking nu grote watertekorten te maken heeft. Boer Mohamed Ait Hamou bevestigt dat. Hij klaagt dat hij per uur moet betalen om zijn land met gerst en peterselie. “In de toekomst zal er nog minder water zijn omdat het weinig regent. Het wordt steeds warmer.”