De 020-straat in 010

View of the Minervaplein in June, Hillegersberg, Rotterdam (2022) 11” by Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單) – Wikimedia Commons – © CC BY-SA 4.0 International.

Straatnaam Straatnamen zijn meestal een gegeven. De Ajaxstraat in Rotterdam heeft wel een probleem, hoort Casper van der Veen. Maar: „Het is speels, hoor.”

„Mijn schoonzoon wilde eerst niet via de voordeur op bezoek komen, maar liep achterom”, zegt ‘rasechte Rotterdammer’ Peet Hooghuis (76) voor zijn rijtjeshuis in de Rotterdamse wijk 110-Morgen, onderdeel van Hillegersberg. „En één van de taxichauffeurs die hier rijdt, stopt vaak om de hoek, omdat hij weigert hier de straat in te rijden.”

Wat kan er zo verschrikkelijk zijn dat een straat in een toch prima wijkje in Rotterdam zo gemeden wordt? Een blik op het bordje geeft het antwoord: de weg heet zowaar de Ajaxstraat. Feyenoordlogo’s prijken naast deurbellen en bij een DHL-punt heeft eigenaar Martin een grote Feyenoord-vlag over zijn balie hangen – om toch even te laten zien welke kersverse kampioenen hier aangemoedigd worden.

„Wij spreken liever van de 020-straat”, zegt Peet lachend met Rotterdamse tongval. Hij en zijn vrouw Ria (71) wonen al in de wijk sinds ze 52 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten, sinds 2011 aan de Ajaxstraat.

Ook zij zijn Feyenoord-supporters en juichten mee toen de ploeg laatst voor de zestiende maal de kampioensschaal pakte. „We hebben een gezonde haat-liefdeverhouding met die ploeg uit die stad.” De namen Ajax en Amsterdam komen niet over zijn lippen. „Haha, het is speels hoor.” Op de vraag of ze graag een andere naam voor de straat zouden willen, knikken ze meteen driftig. Een idee hebben ze ook al, delen ze grinnikend: „De Coen Moulijnstraat” – al ligt er een gelijknamige straat naast de Kuip.

Toch heeft de straatnaam niks van doen met de Godenzonen uit Amsterdam, maar is die vernoemd naar twee helden met de naam Ajax uit de Griekse mythologie. Bij het aanleggen van de straat in 1955 werd door het college van Burgemeester en Wethouders alleen hieraan gerefereerd, niet naar een bepaalde voetbalclub. Ook elders in de wijk zijn straten vernoemd naar Griekse en Romeinse goden, koningen en mythologische figuren als Achilles, Agamemnon, Orpheus en Hera. De verslaggever verbaast zich over het ontbreken van enig water in de Poseidonstraat en loopt met een grote boog om een achtergelaten doos heen op de Pandorastraat. De Ajaxstraat is uiteindelijk best een braaf woonstraatje, het moet griezeliger zijn om aan de Cerberusstraat te verblijven.