Biologische landbouw beter voor klimaat en natuur dan gangbare landbouw

Dronebeeld van de prei-oogst bij een biologisch land- en tuinbouwbedrijf in Strijen.
Beeld ANP / ANP

Wageningse onderzoekers concluderen dat meer biologische landbouw bijdraagt aan minder broeikasgassen en meer natuur. Minister Adema wil biologisch stimuleren.

Biologische landbouw is in vergelijking met gangbare landbouw beter voor het klimaat en de natuur. Dit staat in een rapport van de Wageningen Universiteit (WUR). “We willen in Nederland op een duurzame manier voedsel produceren. Dit onderzoek geeft aan in hoeverre biologische landbouw daaraan kan bijdragen”, zegt onderzoeker Gerard Migchels.

Het rapport is gemaakt op verzoek van minister Piet Adema (landbouw). Hij volgt de Europese Farm to Fork-strategie. Die gaat uit van de groei van 9 naar 25 procent biologische landbouw in 2030. Adema vindt voor Nederland een toename van 4 naar 15 procent in 2030 een mooie eerste stap, zei hij in december. “Biologische productie helpt bij uitdagingen zoals klimaat, natuur, dierenwelzijn, water, bodem en gezondheid”, schreef hij.

Minder koeien per hectare

De Wageningse onderzoekers stellen dat meer biologische melkveehouderij bijdraagt aan vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, zoals kooldioxide en methaan. Dat geldt zeker voor de emissies per hectare omdat in de biologische landbouw minder koeien worden gehouden per grondoppervlak. Een opvallende conclusie is volgens onderzoeker Migchels dat per liter melk de uitstoot tussen biologisch en gangbaar vrijwel gelijk is.

[…]

40 procent minder stikstof

Te veel stikstof veroorzaakt onder meer eenzijdige natuur. De emissies van stikstof worden veroorzaakt door mest. Minder koeien per hectare, zoals in de biologische landbouw, leidt dus tot minder uitstoot. Gemiddeld daalt de uitstoot van stikstof per hectare met 40 tot 50 procent door biologische melkveehouderij.

Gerard Migchels nuanceert de resultaten: “Dit is de conclusie bij de huidige manier van werken. Als door meer onderzoek bijvoorbeeld de productie in de biologische akkerbouw behoorlijk stijgt, worden ook de klimaatprestaties beter. Maar als kunstmest, die nu wordt geproduceerd met fossiele brandstoffen, straks met schone energie wordt gemaakt, gaat de score van de gangbare landbouw omhoog.”

[…]

‘Vraag naar biologisch stimuleren’

De plannen van Adema werden in december kritisch onthaald omdat nog onduidelijk is hoe hij de groei van de biologische sector wil stimuleren. De Algemene Rekenkamer concludeerde dat twee weken geleden ook. Al vaker heeft een minister van landbouw dergelijke ambities uitgesproken, en dat is niet gelukt. De minister moet met betere acties komen dan bij eerdere mislukte plannen, stelt de Rekenkamer: “Nederland is het enige land in de EU dat biologische landbouw niet gericht stimuleert.”

Het rapport van de WUR beveelt onder meer aan om een programma op te zetten waardoor er meer grond beschikbaar komt voor gangbare bedrijven die willen overschakelen naar biologisch. Er moet ook meer onderzoek worden gedaan naar verhoging van de productie zonder chemische bestrijdingsmiddelen.

Gerard Migchels: “Als Adema groei van de biologische landbouw wil, is de belangrijkste uitdaging om ervoor te zorgen dat ook de vraag naar dit type producten toeneemt. Anders daalt de prijs. Het zou enorm helpen als bijvoorbeeld Albert Heijn en Jumbo voor hun huismerk alleen nog maar biologische melk verkopen.”