Brabantse daklozen beter geteld

Homeless” by born1945 is licensed under CC BY 2.0

Den Bosch, Oss en vijftien andere gemeenten tellen de dak- en thuislozen in Noordoost-Brabant. Deze eerste telling moet leiden tot beter inzicht in de problemen én vooral ook tot betere oplossingen.

Van buurthuis tot politie: overal in Noordoost-Brabant hebben medewerkers van bijna honderd maatschappelijke organisaties op 16 mei genoteerd van welke mensen ze weten dat ze dak- of thuisloos zijn. De gegevens worden uiterlijk deze week doorgegeven aan het onderzoeksteam.

[…]

Beter onderzoek

De Woonbond dringt al langer aan op beter onderzoek. De 32.000 door het CBS getelde daklozen vormen vermoedelijk slechts een fractie van het werkelijke aantal. Minderjarige jongeren en ouderen boven de 65 worden door het CBS niet meegeteld. Ook anderen, zoals bankhoppers, arbeidsmigranten en mensen zonder verblijfspapieren, vallen deels buiten het zicht van de statistici.

Meer gemeenten

Programmaleider Van Sermondt constateert dat de belangstelling voor beter onderzoek naar dakloosheid groeit. Hij noteerde al verschillende gemeenten die het voorbeeld van Noordoost-Brabant gaan volgen. Het onderzoeksteam heeft voor september een tweede telling gepland. De Brabantse resultaten volgen waarschijnlijk in oktober.

Europees

Het Ethos-onderzoek is buiten Nederland al langer bekend. Onder andere Finland en Vlaanderen gingen ons voor. Ethos staat overigens voor European Typology of Homelessness and Housing Exclusion (Europese typologie van dakloosheid en uitsluiting van huisvesting). Meer informatie voor potentiële deelnemers en andere geïnteresseerden is te vinden op de Kansfonds-site(externe link).