Belegger vindt huidige woningmarkt te onzeker en vertrekt

Delft, Beestenmarkt
last days erasmus 227” by her madjesty is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Beleggers kopen veel minder huizen dan vier jaar geleden. Goed nieuws voor wie zelf een woning wil kopen, maar wie juist wil huren is slechter af. ‘De huizenkoper wint erbij als de belegger zich terugtrekt, maar er is ook een groep die tussen wal en schip gaat vallen,’ zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer.

Dit artikel is afkomstig uit het AD. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

In 2019 werd een op de zes koopappartementen door een belegger gekocht en bij de huizen ging de sleutel bij een op de zestien naar een belegger, blijkt uit onderzoek van makelaarsvereniging NVM. In totaal ging vier jaar geleden 8,4 procent van alle bestaande koopwoningen naar iemand die er niet zelf wilde gaan wonen maar er vooral aan wilde verdienen.

Beleggers met diepe zakken kapen de huizen voor de neus van woningzoekenden weg, was het beeld. Onwenselijk, oordeelde de politiek, en er kwamen maatregelen om dat tegen te gaan. Zo ging de overdrachtsbelasting voor beleggers van 2 naar 10,4 procent. Gemeenten kregen vorig jaar de mogelijkheid om opkoopbescherming in te voeren: wie een huis koopt, moet er zelf gaan wonen. Meer dan 25 gemeenten hebben dit ingevoerd, veelal voor woningen tussen de 300.000 en 500.000 euro.

Beleggers worden hierdoor feitelijk buitenspel gezet. Volgens NVM hebben starters én doorstromers hiervan geprofiteerd. Het percentage starters op de koopmarkt nam in die gemeenten met 2 procent toe.

[…]

“Er zijn winnaars en verliezers. De huizenkoper wint erbij als de belegger zich terugtrekt, maar er is ook een groep die tussen wal en schip gaat vallen, dat is echt zorgelijk”, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. “Dat zijn mensen met een modaal inkomen die te lang moeten wachten op een sociale huurwoning, maar niet genoeg verdienen om te kunnen kopen. Zij zijn aangewezen op de vrije sector, maar wat moeten zij als die woningen er niet meer zijn?”