Extra vakantiedagen omdat je de trein pakt: groene arbeidsvoorwaarden meer in trek

Inside ICE Train” by yisris is licensed under CC BY 2.0

Een extra vakantiedag voor wie met de trein op vakantie gaat of naar een klimaatdemonstratie, vegetarische lunches op kantoor of geld voor het verduurzamen van je huis. Bedrijven zijn meer bezig met het ‘vergroenen’ van arbeidsvoorwaarden, meldt werkgeversorganisatie AWVN na eigen onderzoek.

Hoewel de enquête niet representatief is (de helft van de leden reageerde, en dan vooral bedrijven die ‘groen gedrag’ willen belonen) bevestigt de uitkomst volgens de AWVN het gevoel dat veel grote werkgevers de arbeidsvoorwaarden vergroenen of dat willen. Zij worden gezien als de voorhoede en een stimulans voor andere bedrijven.

Jonge idealistische werknemers

Jurist Savannah Koomen, bedenker van De Groene Arbeidsovereenkomst, ondersteunt bedrijven in het proces. Ze ziet de extraatjes niet als een lokkertje in tijden van krapte. “Ik zie vooral dat jonge idealistische werknemers dit bij hun werkgever aankaarten. Die kijken dan wat mogelijk is. Of het zijn bedrijven die hun eigen maatschappelijke visie willen laten doorsijpelen in hun arbeidsvoorwaarden.”

Volgens de AWVN hebben de meeste bedrijven tot nu ingezet op duurzaam mobiliteitsbeleid – daarin mede gestimuleerd door de overheid. Het kan dan gaan om het aanbieden van een elektrische auto of een aantrekkelijke fietskilometervergoeding.

Een ander voorbeeld: advies- en ingenieursorganisatie Arcadis heeft bewust zijn elf kantoren naast intercity-stations gebouwd. Medewerkers krijgen een ov-kaart die ze ook privé mogen gebruiken. Verder is de thuiswerkvergoeding iets verhoogd, want “niet reizen is het duurzaamst.”