Nederland daalt verder op kinderrechten-ranglijst, ‘om je te schamen’

Ethel Parkinson Jong Holland 1909 plaat U” by janwillemsen is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Nederland is fors gedaald op de internationale ranglijst voor de naleving van kinderrechten. Uit de nieuwste KidsRights-index blijkt dat Nederland nu op plek 20 staat, terwijl ons land vorig jaar nog op vier stond. Volgens de organisatie achter de ranglijst komt dat door de slechte scores van Nederland op de gebieden ‘gezondheid’ en ‘gunstig klimaat voor de rechten van het kind’.

Volgens KidsRights maakt Nederland zich schuldig aan de schending van fundamentele kinderrechten, met name op het gebied van jeugdzorg en jeugdbescherming. “Kinderen die in de problemen zitten moeten heel lang wachten tot ze geholpen worden”, zegt Marc Dullaert van KidsRights, die de situatie “om je te schamen” vindt. “Als kinderen beschermd moeten worden is er vaak te weinig of geen hulp. Bovendien: het maakt ook uit in welke stad of dorp je woont.”

De gemeenten zijn sinds de zogeheten decentralisatie in 2015 verantwoordelijk geworden voor jeugdzorg. Mede daardoor gaat het volgens Dullaert mis. “Er mag geen verschil zijn of je nou in Urk woont of Hengelo of Vlissingen. Overal moet de zorg voor kinderen hetzelfde zijn. Wij denken dat de pijn zit bij hoe we het in Nederland organiseren.” Volgens Dullaert wordt er in Nederland ook te veel op de korte termijn gedacht.

De meest kwetsbare groepen zijn daardoor het slachtoffer, zegt KidsRights. Dat zijn kinderen die afhankelijk zijn van de jeugdzorg en de jeugdbescherming. Ook groeien steeds meer kinderen op in armoede en leven er ook veel kinderen in asielzoekerscentra, die volgens Dullaert te weinig onderwijs, zorg en bescherming krijgen. “Dat zijn drie groepen die heel kwetsbaar zijn. Wij slagen er niet in om voldoende zorg en voldoende bescherming voor deze kinderen die het zo hard nodig hebben te organiseren.”