Wat moet Rotterdam doen tegen afval naast de container: boetes, voorlichting of meer containers?

garbage, waste container, waste
Photo by RitaE on Pixabay

Een boete van ruim 150 euro als je een vuilniszak naast de container zet. Rotterdammers moeten flink betalen als ze de afvalregels overtreden. Een aantal partijen in de gemeenteraad wil daar vanaf, blijkt tijdens de bespreking van een nieuw plan van aanpak voor bestrijding van zwerfafval van wethouder Vincent Karremans.

Rotterdam heeft de boete een tijdje geleden ingevoerd in de strijd tegen vuilniszakken die naast vuilcontainers worden gedumpt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de container vol is of geblokkeerd. Mocht je je afval vaker fout dumpen, dan wordt de boete hoger, oplopend tot drie of vierhonderd euro.

Verschillende oppositiepartijen in de Rotterdamse gemeenteraad noemen de boetes ‘een doorn in het oog’ en willen dat die verdwijnen. De raadsleden denken dat Rotterdammers die niet volgens de regels hun afval dumpen, niet weten wat wel en niet mag. Bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse taal niet spreken. Daarom willen de partijen dat er informatie in andere talen komt en andere preventiemaatregelen.