Ruzie over salaris topman Havenbedrijf: Minister Kaag wil twee ton meer bieden dan wethouder

Photo Tour #2 / Evening Wilhelminapier 2020” by Stefan Soeters Photography is licensed under CC BY 2.0

De gemeente Rotterdam ruziet nog steeds met de staat over het te bieden salaris van de nieuwe ceo van het Havenbedrijf Rotterdam. Minister van Financiën Sigrid Kaag wil dat de opvolger van de huidige directeur, Allard Castelein ruim twee ton meer gaat verdienen dan wat de Rotterdamse wethouder van Financiën Maarten Struijvenberg terecht vindt.

Struijvenberg wil dat de nieuwe ceo niet meer krijgt dan de Balkenende-norm. Dat zou voor 2023 uitkomen op een salaris van maximaal 223 duizend euro per jaar.

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft twee aandeelhouders: de gemeente Rotterdam, die 70,83 procent van de aandelen in het Havenbedrijf heeft. De staat heeft de rest: 29,17 procent. In de statuten van het Havenbedrijf staat dat de gemeente Rotterdam en de staat evenveel zeggenschap hebben over de beloning van de directie. Ze moeten alle twee instemmen met het voorstel dat de raad van commissarissen van het Havenbedrijf ze voorlegt.

Maar dat is tot op heden dus niet gelukt. De Rotterdamse wethouder van Financiën, Maarten Struijvenberg, schrijft woensdag in een brief aan de gemeenteraad dat de voorstellen die hij deed om boven die Balkenende-norm van 223 duizend euro te gaan zitten ook geen steun kregen.

Beduidend hoger dan de Balkenende-norm

Eerst bood hij een jaarsalaris van 316 duizend euro, schrijft hij. Dat is al beduidend hoger dan de WNT, de Wet Normering Topinkomens. Dat is de officiele naam van de Balkenende-norm. Daarna verhoogde hij zijn voorstel nog een keer, namelijk tot 354 duizend euro per jaar. Maar ook dat ketste de staat af.

Volgens minister van Financiën Sigrid Kaag is dat jaarsalaris te laag.